Nvidias referensgrafikkort går under namnet "Founders Edition" och med både Geforce RTX 3000- och RTX 2000-serien går dessa produkter i svart och silver, med dubbla fläktar och ett relativt kompakt utförande. Sedan ett år tillbaka har Nvidia pausat sin digitala grafikkortsbutik, varför Founders Edition av Geforce RTX 3000 "Ampere" är sällsynt.

Krönika: Därför återvänder Geforce RTX 2060 från de döda

Nu bekräftar Nvidia att återupplivade Geforce RTX 2060 med 12 GB GDDR6-minne följer samma bana. Endast partnertillverkare kommer att tillhandahålla kortet, som lanseras tisdag den 7 december. Den nygamla produkten blir därmed den första RTX 2060-varianten att levereras utan alternativ att köpa den diskreta "Turing"-kylaren med två fläktar och tjocklek om två expansionsplatser.

Geforce_RTX_2060-8.jpg

När Geforce RTX 2000-serien och "Turing"-arkitekturen såg dagens ljus under sensommaren 2018, tog Nvidia klivet från de vinande blower-kylarna till öppna kylare i samma stil som många partnertillverkare. Genom den egna butiken såldes dessa för några hundralappar mer än seriens riktpriser, med prishöjningen motiverad av det något överklockade utförandet. Endast partnertillverkare och vilda-västern-prissättning kommer att gälla vid den stundande återlanseringen.

Med Geforce RTX 2060 kan Nvidia tillverka hos TSMC istället för Samsung, och således få ut fler kort på marknaden. Grafikkortet kan dessutom mäta sig med mellanklassen i RTX 3000-serien, i och med att specifikationerna får ett lyft till RTX 2060 Super-nivån. Priset blir således en viktig del i att avgöra om kortet blir värt att köpa eller ej, men uppgifter om att det är "en premiumvariant av RTX 2060" antyder att Nvidia inte satsar på att rulla ut en extra plånboksvänlig historia.

Källa: Nvidia via Techpowerup

Brukar du köpa grafikkort i referensutförande? Varför, eller varför inte? Berätta i kommentarstråden!