År 2021 lider mot sitt slut och traditionen trogen inleds nästa med Consumer Electronics Show (CES), som sätter ton för året. I och med den coronapandemin blir även årets upplaga till stor del digitalt, där de stora drakarna istället för att fylla salar med hundratals journalister satsar på direktsända pressevenemang för att presentera produkterna som komma skall.

Nu går de sedan årtionden ärkerivalerna AMD och Intel ut med sina respektive evenemang som följer varandra i tät följd. Först ut är AMD den 4 januari klockan 8:00 i Las Vegas, USA, eller 17:00 svensk tid. Kort därefter klockan 10:00, i Sverige 19:00, är det Intels tur att inta den virtuella scenen. Om den breda floran rykten stämmer blir det två fullspäckade evenemang.

AMD-Computex-tech15.PNG

Från AMD:s väntas åtminstone två processornyheter. Den ena är vad som ofta kallas Ryzen 5000 Refresh, som likt dagens modeller använder arkitekturen Zen 3. Nytt blir 3D V-Cache, en teknik som staplar L3-cacheminne ovanpå processorns kisel, för att tredubbla mängden cacheminne. AMD tros enbart presentera modeller med 12 och 16 kärnor, vilka jämfört mot dagens modeller kliver upp från 64 till 192 MB L3-cacheminne. Med detta utlovar AMD bland annat rejält lyft i spelprestanda.

Den andra nyheten är kodnamn "Rembrandt" för bärbara datorer. Denna väntas marknadsföras som Ryzen 6000-serien, något som motiveras med ett antal nyheter. Den första är en övergång till TSMC:s 7 till 6 nanometer, vilket bör ge landvinningar inom energieffektivitet, och en optimerad design av Zen 3 kallad Zen 3+. Detta paras med den moderna grafikarkitekturen RDNA 2, vilket betyder att AMD till slut lägger åldrande Vega till handlingarna. Möjligt är också nyheter på grafikkortssidan.

Från Intel-håll pekar mycket mot att processorgenerationen "Alder Lake" i Core 12000-serien lanseras för bärbara datorer. Likt på den stationära sidan handlar det om processorer med den högpresterande arkitekturen Golden Cove, som sällskapas av energieffektiva Gracemont. För stationära återfinns upp till åtta av vardera arkitektur, men för bärbara kliver antalet Golden Cove-kärnor ned till sex medan antalet Gracemont-kärnor stannar kvar vid åtta.

XeHPG.png

Intels största lansering på åratal blir helt egna dedikerade grafikkort, vilka ska marknadsföras under namnet Arc. Detta ska användas på samma sätt som AMD och Nvidia använder Radeon respektive Geforce. Exakt vad som står på menyn här är inte känt, men sannolikt är att Intel bjuder på fler små detaljer vad gäller prestanda och möjligen även konkretiserar när grafikkorten ser dagens ljus. Det enda som kommunicerats löst hittills är andra kvartalet 2022.

Vad hoppas du att AMD och Intel presenterar på CES 2022?