Under sommarmånaderna lyfte Valve på skynket för en handhållen enhet, som skulle kunna ses som en egen tolkning av Nintendo Switch. Här handlar det dock inte om ett helt slutet ekosystem, utan är sett till hårdvaran en regelrätt dator med systemkrets från AMD och Linux-baserade operativsystemet Steam OS 3.0.

Lanseringen som var tänkt att äga rum i december sköts till följd av komponentbrist upp till februari 2022. Utvecklingen av Steam Deck pågår för fullt och nu visar Valve den slutgiltiga prototypen, Design Validation (DV), vilken är tänkt att bli den enhet som går in i storskalig produktion och till slut skickas ut till alla de kunder som förbokat.

Steam-Deck-1.jpg
Steam-Deck-2.jpg
Steam-Deck-3.jpg

Förutom att Valve nu känner sig färdig med själva designen är de nu i gång med att testa något så basalt, men ändock så viktigt, som paketeringen. Kartongen är en till synes anonym sådan, som enligt Valve inte ska användas som ett paraply, kastas i backen eller utsättas för en stark magnet. På insidan skriver Valve på olika språk var enheten kan användas, exempelvis på porslinstronen, tunnelbanan, pariserhjulet eller varför inte nästa tripp till månen?

Steam-Deck-5.jpg
Steam-Deck-4.jpg

Inuti återfinns en regionsspecifik nätadapter och själva spelkonsolen, som huserar i ett skyddsfodral med Steam Deck-logotypen. Intressant nog framgår att fodralet på bild endast ska levereras med Steam Deck med 64 GB och 256 GB lagring, vilket alltså innebär att den mest påkostade 512 GB-varianten får ett annat fodral.

På hårdvarufronten har Steam Deck en 7-tums LCD-skärm i upplösningen 1 280 × 800 pixlar med en uppdateringsfrekvens om 60 Hz. Denna drivs av en systemkrets från AMD kallad "Van Gogh", av Steam "Aerith", med fyra kärnor Zen 2 med stöd för Simultaneous Multithreading (SMT) för totat åtta trådar. Klockfrekvensen för dessa börjar på för det handhållna formatet relativt höga 2,5 GHz och kan kliva upp till 3,5 GHz vid turbo.

Grafikdelen är av AMD:s senaste arkitektur RDNA 2 med åtta beräkningsenheter med klockfrekvens på 1,0–1,6 GHz. Det hela flankeras av en 128 bitars minnesbuss och väl tilltagna 16 GB LPDDR5. På lagringssidan har instegsmodellen med kapacitet om 64 GB fastlött EMC-minne, medan 256 GB- och 512 GB-modellerna har SSD-enheter anslutna över PCI Express 3.0

Systemkretsen i fråga har ett effektuttag på 4–15 watt och sett till batteritid är spannet mellan högsta till lägsta stort. Som mest ska Steam Deck kunna drivas i respektabla åtta timmar och som lägst handlar det om blott två timmar. Paketet drivs av ett batteri på 40 wattimmar (Wh) och snabbladdning på upp till 45 watt kan göras genom en USB Type-C-anslutning.

Valve meddelar också att spelkonsolen i dess slutversion inom kort skickas ut till spelutvecklare och att fler nyheter är att vänta.

Läs mer om Valve Steam Deck: