Intels senaste processorfamilj "Alder Lake" introducerade flera nyheter, däribland kärnor av två olika arkitekturer i en hybridlösning. Detta är ett tilltag som är vanligt på mobilsidan, det är dock inte något som förekommer lika ofta till PC. Till följd av det har olika programvaror, däribland flera antifusk- och kopieringsskydd (DRM) till spel inte korrekt identifierat de nya processorerna.

Intel rekommenderar scroll lock för DRM-problem med Alder Lake

Vid lansering var det drygt 50 titlar som påverkades av problemet, utspritt mellan Windows 11 och Windows 10. Vissa gick inte att starta alls och andra som gick att starta kontinuerligt kraschade. Intel lovade bot och bättring genom samarbete med Microsoft och DRM-utvecklare, däribland Denuvo. Problemet går även att lösa tillfälligt genom att inaktivera de energieffektiva kärnorna under spelsessioner med hjälp av Scroll Lock-tangenten, något som nu alla spel utom tre slipper.

Den tidigare långa listan är rejält reducerad och de tre titlar som fortfarande har problem är Assassin's Creed Valhalla, Fernbus Simulator och Madden 22, något som gäller i både Windows 10 och Windows 11. Exakt när de åtgärdas framgår inte och de rekommenderas fortfarande Scroll Lock-lösningen tills vidare.

Använder du Scroll Lock-tangenten i vanliga fall?