Brist på grafikkort. Det är tre ord som varit ständigt återkommande det senaste året och som än idag är ett problem som inte åtgärdats. Skillnaden idag är att återförsäljarna har grafikkort i lager. Det kan förklaras med att marknaden funnit stabilitet mellan tillgång och efterfrågan, där det senare dämpas av vad som kan anses vara skyhöga priser.

Trots storbrist säljer grafikkort som aldrig förr, visar siffror från analysfirman Jon Peddie Research (JPR), som till skillnad från tidigare rapport endast avser dedikerade grafikkort och inte integrerade. Under tredje kvartalet 2021 ökade leveranserna av grafikkort från Nvidia och AMD med 25,7 procent jämfört mot samma period förra året. Totalt levererades 12,7 miljoner grafikkort, upp 10,7 procent jämfört med andra kvartalet då siffran låg på 11,47 miljoner.

Uppsvinget tillskrivs så gott som samtliga segment av marknaden; stationära datorer, arbetsstationer, servrar, rendering, vetenskapliga applikationer och mining-farmar. Däremot sticker två områden ut, där gaming-segmentet i synnerhet ska stå för ökningen och detta uppges även göra ett stort avtryck i AMD:s och Nvidias omsättning. Det andra är arbetsstationer, det vill säga högpresterande datorer som används inom arbetet.

AIB_PR-Q321-001.png

Sett till marknadsandelar handlar det inte om några världsomvälvande förändringar. AMD ökar en aning till 21 procentenheter under tredje kvartalet, att jämföra med 20 procentenheter det andra kvartalet. Antalet levererade grafikkort från AMD ökade med 20,8 procent på årsbasis och 17,7 procent jämfört mot föregående kvartal.

Nvidia fortsätter dominera med en marknadsandel på hela 79 procentenheter, ett marginellt tapp från tidigare 80 procentenheter. Tappet i marknadsandelar återspeglas dock inte i antalet levererade grafikkort, då marknaden i sin helhet växte med 25,7 procent. På årsbasis ökade Nvidias leveranser med 27,1 procent och jämfört mot andra kvartalet ligger siffran på 9,3 procent.

AIB-PR-Q321-002.png

Avslutningsvis tittar Jon Peddie Research på attach rate, där antalet levererade datorer jämförs med andelen dedikerade grafikkort. På årsbasis ökade leveranserna av datorer med 16,6 procent, vilket med grafikkortens tillväxt om 25,7 procent betyder att allt fler datorer nyttjar ett dedikerat grafikkort än att luta sig mot en integrerade i processorn.

Krönika: Därför återvänder Geforce RTX 2060 från de döda