Under måndagen den 7 december återlanserade Nvidia föregående generations Geforce RTX 2060. Den nya versionen har originalutgåvans lite snävare minnesbuss och utökat grafikminne på 12 GB – i övrigt stämmer specifikationerna dock överens med RTX 2060 Super. Lanseringen har dock som många andra inte resulterat i några tillgängliga grafikkort och har dessutom följts av en närmast total tystnad från Nvidias sida.

Partnertillverkare har presenterat flera versioner sedan lanseringen, däremot ekar det fortfarande tomt på butikshyllor och svenska återförsäljare ser ännu inte ut att ens ha listat modellen i sina sortiment. Det var redan innan lanseringen osannolikt att en av Geforce RTX 2060 12 GB skulle blir lösningen på grafikkortsbristen, däremot lutade spekulationer och förhoppningar mot ett något lättat tryck för RTX 3000-serien. Så ser dock inte ut att bli fallet och nu framkommer även uppgifter om att partnertillverkare prioriterar de exemplar som finns till miners.

Till Tom's Hardware berättar en partnertillverkare att grafikkortet är "mer mining-inriktat och ska därför inte marknadsföras i större skala". Nya RTX 2060 har vissa fördelar för att bryta kryptovalutor likt Ethereum, bland annat saknar de kryptospärren Lite Hash Rate (LHR) som begränsar prestandan för flera grafikkort i RTX 3000-serien.

Fördubblingen av grafikminne jämfört med originalet är inte en nackdel, även om det sannolikt inte heller ger några enorma vinster. Det är sannolikt en betydligt större fördel till bland annat spel än vad det är för brytning av kryptovalutor, där minnesbussen spelar betydligt högre roll. I teorin bör nya RTX 2060 prestera i samma klass som Geforce GTX 1660 Super, som når en hash rate på 33 MH/s och har samma 192-bitars minnesbuss.

Även medräknat oklarheter kring prisnivå och mining-fördelar likt avsaknaden av LHR är det fortfarande inte helt uppenbart vad som faktiskt gör Geforce RTX 2060 12 GB till ett "mining-fokuserat" grafikkort.

Läs mer om Geforce RTX 2060 12 GB: