Chromium är en webbläsarmotor som underhålls av Google och ligger till grund för deras webbläsare Chrome. Kodbasen har dock öppen källkod och Chromium ligger till grund för andra webbläsare likt Microsoft Edge, Opera och många fler. En del av det som utgör Chromium är Manifest V2, ett ramverk för hantera och bygga webbläsartillägg.

Sedan en tid tillbaka har Manifest V2 börjat fasas ut till förmån för en ny variant, Manifest V3, som Google arbetat med sedan 2018. De två versionerna har hittills existerat sida vid sida om varandra, vilket det blir slut på från och med januari 2022. Från den 17 januari ska Google börja fasa ut den äldre varianten för gott, något som kan bryta kompatibilitet med flera webbläsartillägg.

En av de stora förändringarna med Manifest V3 är vilka rättigheter ett webbläsartillägg tillåts ha och hur de agerar i kombination med Chromium-webbläsare. Detta då nuvarande applikationsgränssnittet (API) "webrequest" som nyttjas för att analysera, modifiera och blockera trafik eller förfrågningar ersätts med annat, som inte är lika tillåtande. Detta är särskilt viktigt för bland annat annonsblockerare, som i många fall behöver dessa rättigheter för att fungera korrekt.

Google mötte kritik redan då planerna för Manifest V3 först avtäcktes, där de anklagades för att specifikt vilja begränsa annonsblockering. De har sedan dess arbetat om vissa delar till att vara något mindre restriktiva, men vissa begräsningar kvarstår. Enligt Google är detta i syfte att stärka både säkerheten hos de webbläsare som nyttjar Chromium, däribland Chrome, samt förbättra prestandan. Detta då även potentiellt skadliga webbläsartillägg begränsas.

Den del av utfasningen Google påbörjar i januari påverkar huvudsakligen Chrome-användare, då det första steget blir att utvecklare inte tillåts ladda upp nya webbläsartillägg med Manifest V2 i Chrome Web Store. Existerande tillägg tillåts uppdateras fram till januari 2023 och i juni 2023 upphör stödet helt. Andra webbläsare uppdaterar i olika takt, men påverkas oundvikligen av de grundläggande förändringar som sker i Chromium.

Använder du något webbläsartillägg?