Vardagliga sysslor som att betala räkningar, surfa på webben och se på videoklipp fungerar minst lika bra på telefonen som datorn, dels till följd av mer kraftfulla telefoner, dels till följd av smidiga applikationer. På senare tid har också gränsen mellan applikation för telefon och dator börjat suddas ut. Googles Chromebook-enheter har exempelvis Android-applikationer, medan M1-utrustade Mac OS-datorer har tillgång till många IOS-program.

Med Windows 11 flyttar också delar av Android-världen in i Windows-miljön, men det handlar om en mindre del eftersom endast Amazons butik finns tillgänglig. Nu skriver The Verge att den som spelar på sin Android-enhet från och med nästa år även kommer att kunna göra detta genom Windows-enheter. Google arbetar nämligen på en applikation för Google Play-spel i Windows, som släpps någon gång under 2022.

Starting in 2022, players will be able to experience their favorite Google Play games on more devices: seamlessly switching between a phone, tablet, Chromebook, and soon, Windows PCs. This Google built product brings the best of Google Play Games to more laptops and desktops, and we are thrilled to expand our platform for players to enjoy their favorite Android games even more. – Greg Hartrell

För The Verge förklarar Greg Hartrell, produktchef för Android-spel, att applikationen kommer att vara ett sätt att "sömlöst byta mellan telefoner, surfplattor, Chromebook och Windows-datorer", där funktioner för att automatiskt återuppta spelandet på annan enhet planeras. Programmet ska fungera med Windows 10 och Windows 11 och innebär att den som vill byta telefonens lilla format mot datorskärm får större valmöjligheter. Tilläggas kan att det är ett program som Google skapat utan samarbete med Microsoft, men hur emuleringen sker är höljt i dunkel.

I skrivande stund är det också oklart när applikationen ser dagens ljus. När så sker kommer mottagandet sannolikt att vara varmt, eftersom skaran som spelar med telefonen är mycket stor, även om det sällan är så SweClockers-medlemmarna tillbringar spelaftnarna. Det återstår att se om Google framöver väljer att utöka spelsatsningen med stöd för andra typer av applikationer, som kan knyta samman telefon och dator i ännu högre utsträckning.

Brukar du spela telefonspel, eller tror du att det är något du kommer att göra när datoralternativet dyker upp? Berätta i kommentarstråden!