Teknikvärlden och stundtals ologiska namnscheman ser ut att gå hand i hand. Det i särklass värsta exemplet är USB-standarder, där en nyligen avtäckt kombination av underliga logotyper och sifferkombinationer för USB 4 snurrar till det som aldrig förr. Detta tycks ha väckt inspiration även hos organisationen bakom HDMI-specifikationen, som slår ihop HDMI 2.1 och 2.0 under samma namn.

Elsäkerhetsverket: "9 av 10 HDMI-kablar uppfyller inte kraven"

Namngivningen av HDMI-specifikationer är relativt rättfram och följer en numerisk ordning, där vissa även har tillägg i form av en a-version och en b-version. Trots en relativt tydlig namngivning är de inte särskilt användbara för att avgöra vad en viss TV, skärm eller kabel faktiskt klarar av. HDMI-specifikationen är inte en strikt kravlista, utan det är upp till tillverkaren välja vad som inkluderas i produkten.

Med det sagt är specifikationerna till viss del fortfarande användbara som en generell riktlinje för vilka funktioner som kan finnas tillgängliga. Den näst senaste HDMI 2.0 lanserades år 2013 och fick sedan år 2017 en regelrätt uppföljare i form av HDMI 2.1, som utöver utökad funktionalitet introducerar högre bandbredd. Enligt uppgifter till TFT Central har dessa två specifikationer nu slagits samman till en under namnet HDMI 2.1, där den senare specifikationens möjliga fördelar blir valfria.

Vid val av valfri HDMI-utrustad produkt behöver konsumenter redan hålla utkik efter funktioner och inte endast förlita sig på versionsnummer. Genom att slå ihop de båda ryms dock ännu fler möjligheter under samma version, något som potentiellt kan försvåra navigering i specifikationerna och förvilla även den mest teknikintresserade.

Tycker du att det är knepigt att lista ut vad som är vad med HDMI-bestyckade produkter?