Vad som låter bra eller inte är en i många fall högst subjektiv sak, där oljud för den ene är ljuv musik för den andre. Detta gäller inte bara vad som spelas, utan även hur det spelas. Vilken utrustning som ger den bästa ljudupplevelsen råder det delade meningar om och huruvida viss utrustning spelar någon roll eller inte tvista de lärde om – särskilt när det handlar om digitalt ljud.

Bland de senare speciallösningarna som dykt upp för ljudentusiaster är en SSD, närmare bestämt av typen NVM Express, som figurerar i forumet Audiophilestyle. Den ska inte bara förbättra ljudkvaliteten, den ska även ge en ljudbild "som känns som vinylskivor och vars dynamiska ljud ingen annan SSD på marknaden ens kommer i närheten av att erbjuda".

Det är en rad komponenter som ger upphov till det minst sagt självsäkra påståendet. Själva enheten ska enligt uppgift vara byggd i ett nära samarbete med en tillverkare av SSD-kontroller, som dock inte nämns vid namn. Från bilderna framgår att det är Realtek, som är kända för sina ljudrelaterade produkter. Därtill är enheten bestyckad med bland annat en Crystek CCHD-957 Femto clock-oscillator, två kondensatorer av typen Audionote Kaisei 220uf. För att verkligen säkra ljudkvaliteten har enheten givetvis guldpläterade kontakter och extern strömförsörjning.

Det är dock inte bara allt bling enheten bestyckats med som enligt forumtråden spelar någon roll. En kritisk komponent är även vilket läge enheten körs i, vilket i det här fallet är vad som kallas pseudo-SLC (PSLC) istället för det vanligaste alternativet TLC. Detta innebär att endast 333 GB av totalt 1 TB går att nyttja, då PSLC offrar kapacitet i förmån för prestanda.

TLC mode: It sounds like background music, no features and powerless, everything is flattened, lacks extension and density.

pSLC mode: There is a special natural feeling, it becomes more smooth and calm, the thickness is slightly increased, and overall it is more resistant to hearing but still slightly dry. – Användare på Audiophilestyle

Exakt varför det drastiskt förbättrar ljudkvaliteten är något oklart, men enligt en användare i den tillhörande tråden ger det en "speciell naturlig känsla". Bland andra användare som fått möjlighet att prova enheten är betygen mestadels positiva, även om några anmärker på att de tappat kontakt med säljaren när de väl fått produkten.

Lagringsenheten äntrade forumet redan i april, men plockades nyligen upp av Tom's Hardware. Där anmärks det bland annat på hur osannolikt det är att enheten, oavsett guldplätering och komponenter, varken förändrar hur en SSD i grunden lagrar binära ettor och nollor eller för den delen förbättrar dem.

After reading Tom's page, you can do no more than laugh.
A bunch of kids who do not understand anything. – Användare på Audiophilestyle

Det logiska antagandet mottogs inte särskilt väl i forumet, där användare bland annat skriver att man inte kan göra annat än skratta åt "ungar som inte förstår". Att det är ljudkortet och dess kretsar, inbyggda eller externa, som faktiskt står för ljudhanteringen i en dator är det dock av oförklarliga skäl relativt tyst om.

Är du sugen på en guldpläterad SSD för mer naturligt, lent, lugnt och något torrt ljud?