Efter många år av rykten öppnade den amerikanska e-handelsjätten Amazon slutligen dörrarna för den svenska marknaden. Plattformen har nu lite mer än ett år på nacken, men med facit i hand har intåget inte vänt upp-och-ned på den etablerade inhemska e-handelsföretagen, kanske till följd av en ganska svag start.

Katastrofala översättningar och uteblivna Prime-fördelar var några tydliga nackdelar vid lanseringen, som dock helt eller delvis åtgärdats. Nu rapporteras att utrullningen också sällskapades av ett betydligt värre problem, nämligen ett säkerhetshål som gjorde det möjligt att beställa på faktura utan att legitimera sig. Detta öppnade för bedragare att använda någon annans personnummer.

På dessa fakturor hamnade exempelvis boende i Kramfors, där bedragarna mottog avierna och hämtade försändelserna, som utan de boendes vetskap lämnades i trappuppgångar. Postnord reagerade på onormalt många försändelser till en adress och upptäckte på den vägen bedrägerierna. De försökte nå Amazon och identifiera bedragarna, men utan framgång.

Postnord gick därefter vidare till polisen, som under en tidsperiod om sex veckor mottog 900 anmälningar om ID-kapningar. Inte heller de kom fram till Amazon eller bedragarna. Det är inte klarlagt hur många som drabbats av bedrägerierna, men sedan början av 2021 har Amazon åtgärdat det allvarliga problemet.

Källa: Ehandel via Svenska dagbladet (betalvägg)

Läs mer om Amazon: