När AMD presenterar processornyheter är nästa stora Ryzen 7 5800X3D, som är först ut med att introducera tekniken 3D V-Cache för en tredubbling av mängden L3-cacheminne. Steget som följer stavas Zen 4 och blir bolagets första nya arkitektur på två år, något AMD berättar mer om när de håller låda under CES 2022.

Skärmbild (121).png
Skärmbild (121).png
Skärmbild (120).png
Skärmbild (118).png

AMD har i omgångar redan talat om Zen 4 och att lanseringen sker till slutet av år 2022, men det är först nu som de avslöjar sockeln AM5. Förutom att bekräfta namnet står det också klart att AMD går från Pin Grid Array (PGA), där kontaktstiften sitter på processorn, över till Land Grid Array (LGA), där kontaktstiften flyttar till moderkortet.

En intressant detalj är processorns oortodoxa design, där värmespridaren har utklippta sektioner. I sex av åtta sektioner lämnas plats åt ytmonterade komponenter som i andra AMD-processorer brukar husera under värmespridaren. En möjlighet är att den stora mittendelen behåller samma storlek som dagens processorer, något som skulle ligga i linje med AMD:s löfte om kylarkompatibilitet. Vid sidan om ny arkitektur och sockel får processorer med arkitekturen Zen 4 stöd för PCI Express 5.0 samt DDR5, två tekniker Intel introducerade med Core 12000-serien "Alder Lake".

Skärmbild (130).png
Skärmbild (133).png

Med arkitekturen Zen 4 tar AMD klivet ned till 5 nanometer, vilket kan komma att medför fler kärnor på konsumentsidan. Så blir fallet för servrar där Zen 4 tar klivet upp från dagens 64 till 96 kärnor och på sikt hela 128 stycken. Huruvida fler än 16 kärnor likt dagens flaggskepp Ryzen 9 5950X blir aktuellt för konsumentplattformen AM5 återstår dock att se.

Avslutningsvis passade AMD:s VD Lisa Su på att visa en kort demonstration av ett tidigt exemplar av Ryzen 7000 i spelet Halo Infinite. Medan hon inte delade med sig av några prestandasiffror framgick att samtliga kärnor gick i 5,0 GHz, något som talar för att AMD kan krama ur ytterligare något mer till de slutgiltiga produkterna som släpps under årets andra hälft.

Läs mer om Zen 4: