Det finns idag en handfull moderna tekniker för uppskalning av rörlig bild. Bland dessa märks AMD FidelityFX Super Resolution (FSR), Intel Xe Super Sampling (XESS) och Nvidia Deep-Learning Super Sampling (DLSS). Både Intel och Nvidia använder maskininlärning för att nå sina resultat, medan AMD förlitar sig mer på klassiska algoritmer.

Under CES presenterar AMD Radeon Super Resolution (RSR), en utökning till den egna FSR-tekniken. Den nya uppskalarens stora nyhet är att det inte krävs någon handpåläggning från spelutvecklarnas sida, utan att den fungerar på drivrutinsnivå genom AMD:s Adrenalin Software. Enligt AMD ska RSR fungera med praktiskt taget alla spel, där enda kravet är att spelet körs i exklusivt fullskärmsläge.

AMD_FSR_Chain.png

FSR (på bild) lägger sig precis i mitten, medan nya RSR lägger sig i slutet av hela renderingen efter HUD.

2022-01-04 16_29_58-Greenshot.png

Till skillnad från FSR som sker i mitten av renderingsledet (eng. pipeline) lägger sig RSR som ett slutsteg i den grafiska renderingskedjan, här forceras uppskalningen och potentiellt överskrider tidigare effekter. Detta skalar inte bara spelets renderade upplösning, utan även saker som grafiskt UI och post-processing följer med.

Vidare menar AMD att fördelen med denna typ av implementation är att det tar bort kravet på proprietära lösningar. AMD talar även om märkbara prestandavinster med en funktion som RSR på drivrutinsnivå, men nämner ingenting om resultatet sett till bildkvalitet. Det senare bör rimligen inte nå samma resultat som teknikerna FSR, DLSS och XESS.

2022-01-04 16_30_10-Greenshot.png

FSR har idag ett utbrett stöd hos AMD:s grafikkort, där allt från RX 400-serien (Polaris) hela vägen upp till RX 6000-serien (RDNA 2) kan dra nytta av uppskalningstekniken. Under presentationen nämner AMD ingenting om vilka grafikkort som får stöd för RSR, men med tanke på att det i grunden handlar om FSR version 1.0 är det rimligt att stödet blir detsamma även här.

AMD Radeon Super Resolution ska lansera under årets första kvartal och paketeras direkt in i 2022-utgåvan av AMD:s mjukvara Adrenalin Software. Huruvida denna eller en liknande teknik letar sig ut till grafikkort från Nvidia och Intel återstår att se, men med tanke på att FidelityFX Super Resolution blivit öppen källkod går det inte att utesluta.

Använder du idag någon uppskalare för att få bättre flyt i ditt spelande? Kommentera gärna!