Under CES visade många företag nyheter på framförallt hårdvarufronten, men AMD passade även på att sprätta ut sina vingar med avtäckandet av uppskalningstekniken Radeon Super Resolution (RSR). Det är nu dags för Nvidia att visa upp ännu en bildskalningsteknik i sin tur vid namn Deep Learning Dynamic Super Resolution (DLDSR), som bygger vidare på den redan existerande tekniken Dynamic Super Resolution (DSR).

DSR är en idag en nedskalare som bygger på klassiska algoritmer för att göra en så kallad Super Sampling, som renderar en hög intern upplösning innan den skalas ned och slutligen målas på användarens skärm. Den äldre bildskalaren DSR får nu uppbackning av både Tensor-kärnor samt artificiell intelligens (AI).

DLDSR ska precis som föregångaren rendera bilden i en högre intern upplösning, för att sedan dynamiskt med hjälp av AI-algoritmer skala ned den till skärmens upplösning. Detta ska enligt Nvidia medföra högre detaljrikedom, bättre kantutjämning och motverka skimrande artefakter. Fortsatt nämner Nvidia att den nya bildskalaren även ger en prestandaskjuts jämfört med DSR, som saknar AI. Detta då DLDSR inte kräver en lika hög uppskalningsfaktor för att nå motsvarande bildkvalitet.

Nvidia freestyle.png

Nvidia Freestyle och exempel på inställningar som kan göras i verktyget Ansel.

Tillägg av ännu en bildskalare är dock inte Nvidias enda nyhet. I samma veva väljer grafikkortsmakaren att annonsera ett par tillägg till Geforce Experience och dess filter-funktionalitet Freestyle. Nvidia har här ingått ett samarbete med skaparen av Reshade, ett populärt verktyg för att införa bland annat kantutjämning och ljussättning i post-processing-steget.

Frukten av detta samarbete börjar med Screen Space Ray Traced Global illumination (SSRTGI), Screen Space Ambient Occlusion (SSAO) och Dynamic Depth of Field (Dynamic DOF). För den som är van vid att modifiera sina spel är förmodligen dessa funktioner och Reshade i sig inget främmande. Ingen av dessa är nya i sig, exempelvis är det Nvidia kallar SSRTGI byggt på Pascal Gilchers teknik Ray Traced Global Illumination (RTGI). Det Nvidia gör är att ge användaren möjligheten att applicera och ändra dessa funktioner i form av filter direkt genom Geforce Experience.

Både DLDSR och inbyggda Reshade-filter blir tillgängliga för alla grafikkort i Geforce RTX 2000-serien och RTX 3000-serien från och med den 14 januari. Det släpps i form av en drivrutinsuppdatering och DLDSR ska enligt Nvidia fungera i de flesta spelen. Detta gäller även de nya filtren, där klassiska spelet Prey tas upp som ett exempel.

Använder du DSR, Reshade eller annan teknik för att bättra på bildkvaliteten i spel? Berätta!