När det är vinter och kallt är det många djur som får nöja sig med att vistas inomhus. För kor som annars går ute i gröna hagar kan det bli lite deppigt, vilket i sin tur gör att de producerar mindre mjölk.

För att råda bot på problemet och göra korna gladare har bönder därmed börjat vända sig till virtuell verklighet. Kossorna utrustas med inget mindre än VR-headset, där de får se en grön sommarhage även på vintern, vilket påstås minska djurens stress och göra dem nöjdare.

Det hela började som ett ryskt forskningsprojekt, där det utvecklades i samarbete med veterinärer och provades på en bondgård i Moskva. Det har sedan spridit sig till flera länder och bönder, bland annat bonden Izzet Kocak i Turkiet som nyligen provat systemet på två av sina kor.

Han berättar att han annars brukar spela klassisk musik för sina kor, men haft så goda resultat med de VR-headset som provats att han ska beställa tio till. Enligt Kocak är kossorna så pass mycket gladare med sina VR-hagar att de gått från att producera 22 liter mjölk per dag, upp till 27 liter istället.

Det framgår inte exakt vilken hårdvara som används och huruvida själva VR-headsetet specialanpassats, eller om det bara är ett särskilt program som används. På bilderna ser det ut att vara VR-headset tänkta för mänsklig anatomi, vilket förklarar varför kossan har två stycken – ett för varje öga. Hur det fungerar med två linser per öga låter vi vara osagt.

Hur mycket mjölk producerar dina kor per dag? Med eller utan VR?