Nvidia är i full färd med att utöka den stora och något luddiga Geforce RTX 3000-serien med fler modeller, trots högst begränsad tillgänglighet och skyhöga priser. Till ljudet av kompakt tystnad rullade bolaget i veckan ut RTX 3080 med 12 GB GDDR6X-grafikminne och mot slutet av januari väntar seriens absoluta flaggskepp – RTX 3090 Ti.

På papperet handlar det om relativt små skillnader med 2,4 procent fler CUDA-kärnor för att nå fullskaliga GA102 kretsen, parat med 24 GB GDDR6X-minne med uppskruvad minnesfrekvens för teoretisk bandbredd på 1 TB/s. Nvidia lyfte täcket av toppkortet under förra veckans CES-mässa, och lovade lansering till slutet av januari. Nu rapporterar branschkällor till Tweaktown och Videocardz att modeller från tredje part kan lysa med sin frånvaro.

Bakomliggande anledning är att det finns problem med både mjuk- och hårdvara, där det i förstnämnda fall handlar om BIOS. Detaljerna kring hårdvarustrulet är okända, men med anledning av problemen ber Nvidia partnertillverkare att tillfälligt trycka på bromsen. I skrivande stund är det även okänt om det är en smal sak att åtgärda problemen och snart återuppta produktionen, eller om mer omfattande korrigeringar krävs.

Nvidia har inte uttalat sig officiellt om saken, men det är inte omöjligt att lanseringen skjuts på framtiden. Ett annat alternativ är att företaget inleder med Founder's Edition-modeller, om dessa saknar problem och om partnertilverkare inte är på banan. Med en Founder's Edition-utrullning medföljer att europeiska intressenter går bet. Tilläggas kan också att Geforce RTX 3090 Ti oavsett tillverkare inte blir en volymprodukt.

Läs mer om grafikkort: