Det är knappt ett år sedan Intel-veteranen Pat Gelsinger återvände till Intel som bolagets VD. Redan kort efter sin återvändo stod förändring på schemat, bland annat i form av ett nytt försök inom kontraktstillverkning och storsatsningar på kretstillverkning. Det är dock inte det enda som väckt uppmärksamhet, då Gelsinger räds varken förändring eller uttalanden av den mer vågade typen.

Utöver ordväxlingar med konkurrenter likt TSMC håller Gelsinger gärna låda om Intel, bolagets framgångar och varför de i hans tycke helt enkelt är bäst. Efter årsskiftet tog han åter till orda i form av en video på Linkedin, där han går igenom både det gångna året och vad som väntar i framtiden.

Han talar bland annat om hur hans ledarskap inspirerat och förändrat de interna strukturerna på Intel, Bland höjdpunkterna under 2021 tas givetvis processorfamiljen "Alder Lake" upp, där Gelsinger passar på att slänga in en pik till konkurrenten AMD.

Alder Lake. All of a sudden ... Boom! We are back in the game, AMD in the rearview mirror in clients, and never again will they be in the windshield; we are just leading the market. – Pat Gelsinger, VD på Intel

Nu anser Gelsinger att Intel inte bara är tillbaka på konsumentmarknaden, utan att de passerat AMD, som inte är mer än en reflektion i backspegeln. Han medger visserligen indirekt att AMD haft ett försprång, men försäkrar att det är sista gången de "syns genom vindrutan" och att Intel fortsatt ska behålla ledningen i framtiden.

Huruvida Intel verkligen får behålla sin påstådda ledning under 2022 återstår att se. I vår lanserar AMD Ryzen 7 5800X3D, som gör debut för 3D V-Cache. Därtill lägger både AMD och Intel i en ny växel till slutet av året, där Ryzen 7000 med Zen 4 möter Core 13000-serien "Raptor Lake".