Mer än ett år har passerat sedan AMD introducerade grafikarkitekturen RDNA 2, som med toppmodellerna i Radeon RX 6000-serien håller jämna steg med Nvidias bidrag i Geforce RTX 3000-familjen. De båda företagen kliver nu raskt nedåt i pris- och prestandastegen, där RTX 3050 står för dörren. Under gårdagen debuterade AMD:s RX 6500 XT, med kraftigt nedskalad grafikkrets, 4 GB grafikminne och prestanda hämtad från 2016 års mellanklass – till samma pris som då.

Priserna på grafikkort är och har varit skyhöga, men riktpriserna från AMD och Nvidia är åtminstone ungefär desamma i olika prestandaklasser. AMD-grafikkort kan dock i flera fall stoltsera med extra grafikminne ställt mot konkurrenten, något företaget gärna trycker på. Nu framkommer att AMD diskret försökte tona ned fördelarna med mer minne genom att igår radera ett blogginlägg, men att företaget kom på andra tankar när media uppmärksammade luringen.

8gb 4gb.PNG

Inlägget publicerades den 5 juni 2020, när Radeon RX 500- och RX 5000-serierna var aktuella. De två familjerna sträckte sig visserligen ned till 4 GB minne, men förekom i alternativa och mer välutrustade utföranden. I inlägget beskriver AMD hur instegskortet RX 5500 XT kan öka bildfrekvensen med mellan 12 och 97 procent genom att använda 8 istället för 4 GB minne. Därtill beskrivs den större minnesmängden förhindra felmeddelanden kopplade till grafikinställningar och andra problem i 1080p-spelande.

Under gårdagen observerade Kitguru att inlägget plötsligt saknades i AMD:s historik. Texten rimmar illa med purfärska Radeon RX 6500 XT, eftersom kortet endast är tillgängligt med 4 GB minne, men med samma uttalade fokus på 1080p-spelande som dess föregångare. När det avpublicerade inlägget inte gick världen obemärkt förbi, backade AMD och återpublicerade efter ungefär fyra timmar.

Läs om fler fulingar: