Tidigare i veckan lanserade AMD Radeon RX 6500 XT, som av företaget uttalat är ett "imponerande" grafikkort för 1080p-spelande. Med facit i hand visade det sig inte stämma, då dess begränsade minnesmängd 4 GB, 64-bitars minnesbuss och blott fyra kanaler PCI Express 4.0 fick grafikkortet att tappa det fullständigt i just upplösningen 1080p.

SweClockers slutsats delas av övriga mediakåren, som närmast unisont är negativt inställda till RX 6500 XT:s vara eller inte vara som grafikkort för spel. Att grafikkretsen ändå finns går att motivera för bärbart och det är något en AMD-anställd nu uttalar sig om på den Linux-orienterade webbplatsen Phoronix.

The primary use of Navi24 will be in laptops paired with Rembrandt APU (Ryzen 6000 /reds. anm), which has full video functionality and Gen4 PCIE. – John Bridgman, New Product Introduction Software-arkitekt (NPI SW) hos AMD.

I ett inlägg ifrågasätter en forummedlem varför AMD valt att kraftigt skära ned på videoblocket, som endast stöder videoavkodning och helt saknar stöd för kodning, och att beslutet gör "ont i huvudet". Som svar på detta skriver en mjukvaruarkitekt hos AMD att grafikkretsen som används, Navi 24, främst är tänkt för bärbara datorer parade med processorgenerationen "Rembrandt" i Ryzen 6000-serien, vars integrerade grafikdel har den saknade videofunktionaliteten.

Det videoblock som lämnats kvar i grafikkretsen Navi 21 ger stöd för avkodning, det vill säga inbyggd acceleration, för flera codec i form av VP9, H.264 och H.265. Det som saknas är AV1, ett licensfritt alternativ till H.265 och efterträdare till Googles VP9. Uppseendeväckande i det sammanhanget är att Youtube är igång med att successivt gå över från videor i VP9 till just AV1.

Är stöd för både kodning och avkodning av video viktigt för dig vid köp av nytt grafikkort?

Läs SweClockers test av Radeon RX 6500 XT:

Gigabyte Radeon RX 6500 XT Gaming OC – en alldeles för nedskalad grafikkrets