En av förra årets stora snackisar var Non-Fungible Tokens (NFT), där blockkedjeteknik nyttjas för skapa digitala signaturer för exempelvis bilder eller andra digitala föremål. Att äga en NFT går att jämföra med att äga ett slags äkthetscertifikat och har tidigare använts bland annat för samlarkort.

Utöver de som auktionerat ut Twitter-inlägg, memes och bilder har även spelbranschen tagit till vara på trenden. Det har däremot inte visat sig vara helt uppskattat av spelare. Studior som Konami, Square Enix och Ubisoft har mött kritik för sina försök, där den sistnämnda introducerat NFT:s som kosmetiska tillbehör i Ghost Recon. Det är dock inte bara spelare som ogillar NFT:s, även utvecklare är allt annat än nöjda.

Enligt data från GDC:s senaste rapport är 70 procent av tillfrågade spelutvecklare inte intresserade av att implementera NFT:s i sina spel. Därtill följer ett antal citat från vad studiens deltagare uttryckt om fenomenet.

I’d be lying if I said that I don’t think NFTs are, at best, stupid, and at worst, predatory and ecologically dangerous. Cryptocurrency, I think, can also be a sensitive thing to deal with. Both have had an immense amount of scams pop up in a very, very short while, and it makes me wonder if that trend will stay. – Anonym deltagare 1

Blockchain is a foundational technology that will transform organizations and
accountability, but NFTs and cryptocurrencies in general are a scam. – Anonym deltagare 2

How this hasn’t been identified as a pyramid scheme is beyond me. – Anonym deltagare 3

Flera uttrycker oro och menar att de ser ett samband mellan NFT:s, kryptovalutor och bedrägerier. En annan deltagare är mer positiv till blockkedjeteknik i sig, men tycker att NFT och kryptovalutor i allmänhet är bluff och båg. En tredje menar att det är bortom dennes förståelse att det inte pekats ut som ett pyramidspel ännu. Det är även ett antal deltagare som ifrågasätter NFT:s och kryptotillgångar ur perspektivet påverkan på miljö och klimat.

Burn ‘em to the ground. Ban everyone involved in them. I work at an NFT
company currently and am quitting to get away from it. – Anonym deltagare 4

Alla är inte negativa till det, och de som är är mer positiva ser NFT:s som en möjlighet att göra digitalt innehåll mer unikt. Det påpekas dock att NFT:s har dåligt rykte och ses ned på av kollegor och andra i branschen. Detta förstärks ytterligare av en deltagare, som önskar bannlysa allt och alla som har med NFT:s att göra.

Om utvecklare och spelare får bestämma ser det därmed inte ut om att NFT:s i spel har en särskilt ljus framtid i nuläget.

Vad tycker du om NFT:s i spel?