Effektuttaget för högpresterande komponenter har de senaste åren hoppat upp ett par pinnhål, och i chassisvängen syns det i större intresse för lådor med högt luftflöde. Perforerade paneler och många fläktplatser är funktioner som haglar tätt hos nya chassin, men sådant var självklarheter med Cooler Masters anrika High Airflow-serie, HAF, som legat i träda under en längre tid. Nu återkommer serien i modern tappning, med HAF 500.

Det handlar om en låda med yttermåtten 516 × 224 × 510 mm (L × B × H) med utrymme för moderkort från Mini ITX- till E-ATX-formfaktor. I enlighet med produktens tema är fronten av mesh-typ, med två förmonterade 200 mm stora fläktar utrustade med addresserbar RGB-belysning (ARGB). Av bilderna att döma är dock luftflödet i fronten en aning begränsat av metallen som möjliggör montering av 120- samt 140 mm breda fläktar och radiatorer.

haf500-gallery-4-zoom.jpg
haf500-gallery-2-zoom.jpg

Även toppen är perforerad och har plats för 200 mm-fläktar, alternativt dubbla 140 mm-diton eller tre 120 mm-varianter. Samma konfiguration stöds i fronten. Toppen kan monteras bort för enkel åtkomst vid montering. I bakkant finns en medföljande ARGB-fläkt om 120 mm, medan ytterligare en 120 mm-fläkt syns inne i chassit. Den aningen ovanliga monteringsplatsen är på lagringsburen i datorlådans botten, där fläkten kan vinklas för att blåsa luft under grafikkortet.

Bakom moderkortsplåten finns en kombinerad fläkt- och ARGB-kontroller, där belysningen kan styras med en knapp på chassit, medan en ensam kabel kopplas till moderkortet för att styra alla fläktar. Mellan moderkortsplåten och sidopanelen av stål finns 30 mm utrymme för att stuva undan kablage, men också plats för två lagringsenheter i 2,5-tumsformat. Nämnda lagringsbur är bestyckad med två slädar för lika många 3,5-tumsenheter, alternativt ytterligare två 2,5-tumsenheter.

HAF 500 är inte uppdelat i en nedre kammare och huvudkammare. Lagringsburen är exponerad genom sidopanelen av härdat glas, men nätdelen göms under en kåpa som kan plockas bort. Cooler Master specificerar 180 mm som maximal längd för nätdelen och för processorkylaren är taket 167 mm. Totalt finns sju expansionsplatser för instickskort och här är den övre längdgränsen 410 mm.

HAF.jpg

I fronten utrustas den återupplivade klassikern med dubbla USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) Type-A, en USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) Type-C och en 3,5 mm-anslutning för ljud. HAF 500 släpps i svart och vitt utförande och landar hos svenska återförsäljare inom kort, där Inet i skrivande stund är ensam om att lista produkten i sortimentet. Priset hos återförsäljaren är 1 899 kronor.

Läs mer om luftiga datorlådor: