Den som hängt med i nyhetsflödet eller för den delen försökt köpa ett grafikkort har sedan hösten 2020 krasst kunnat konstatera att de är närmast omöjliga att få tag på, och rekommenderat pris är bara att glömma. Först pekades finger mot Samsung och TSMC som tillverkar grafikkretsarna åt Nvidia respektive AMD, men med tiden har fokus alltmer skiftat mot andra komponenttillverkare.

AMD-Navi-GPU-3.jpg

AMD:s grafikkrets Navi 10 etsat på substrat (det gröna)

En viktig del som är direkt kopplad till själva kretsen är substratet, på vilket en färdigställd krets etsas fast för att sedan fästas på ett kretskort. Det här är en av många delar som gett upphov till den prekära situationen på marknaden för kretsar generellt. Nu rapporterar Digitimes med hänvisning till källor om att en ljusning är i sikte.

On the supply side, improving ABF substrate shortages will allow smooth shipments of new graphics cards starting after February, the sources noted. ABF substrate shortages are expected to be greatly reduced after mid-2022, which will further boost the overall graphics card shipments this year, the sources said.

Det stod tidigt under coronapandemin klart att det inte fanns tillräckligt med ABF-substrat att tillgå, varför leverantörer arbetat med att skala upp produktionen. Det här ska ge resultat med start i mars månad och även om det bör gälla fler kretsar än enbart grafikkretsar är det grafikkort som nämns specifikt i rapporten.

I takt med att produktionen skalas upp ska tillgången på ABF-substrat förbättras "betydligt" efter årets första hälft, något som också väntas göra ett positivt utslag på grafikkortsmarknaden.