E-sportarrangören ESL är en av de största aktörerna i branschen och ligger bakom bland annat flera större turneringar och Dreamhack-evenemang. De har hittills ägts av svenska medieföretaget Modern Times Group (MTG), som nu rapporteras avyttra ESL och varumärket Dreamhack.

Köparen är saudiska Savvy Gaming Group, som förvärvar ESL för strax över en miljard dollar, motsvarande 9,7 miljarder kronor. Det är dock inte det enda inköpet, Savvy Gaming Group rapporteras även förvärva ESL:s största konkurrent Faceit för 500 miljoner dollar i samma vända. Totalt uppgår de båda affärerna till 13,9 miljarder kronor, där den långsiktiga planen är att slå samman de två arrangörerna under namnet ESL Faceit Group.

Enligt webbsidan tillhörande nya kombinationen ska ESL och Faceit för närvarandet fortsätta samexistera som två separata aktörer inom e-sporten och varumärken likt Faceit, ESL, Dreamhack och Badlion fortsätter operera som förut. De två bolagen behåller respektive VD, som i det nya samarbetet båda blir vice VD.

Båda affärer väntas vara genomförda under årets andra halva, men måste först granskas och godkännas av respektive konkurrensmyndigheter. Hur sammanslagningen av två stora aktörer påverkar e-sportscenen i stort återstår att se.

Läs mer om spel och e-sport: