Det var under sommaren som Valve avtäckte den handhållna enheten Steam Deck, som vid första anblick kanske främst påminner om Nintendo Switch. Likheterna stannar dock där, då Steam Deck i grund och botten är en vanlig dator i kompakt format. Receptet är Linux-baserade Steam OS 3.0 och kompatibilitetslagret Proton med certifierade spel.

Likt så många andra fick Valve till följd av komponentbrist senarelägga lanseringen, som var tänkt att äga rum i slutet av år 2021. Den nya utlovade tidsramen blev februari 2022 och nu meddelas att Valve med nöd och näppe håller löftet. Från den 25 februari klockan 19:00 skickar bolaget ut inbjudningar och beställningsmail till de som reserverat sin Steam Deck.

På grund av den höga efterfrågan kommer långtifrån alla få möjligheten att köpa en Steam Deck, utan Valve arbetar enligt devisen "först i kön" när reservationen gjordes. Vidare framgår att det endast blir möjligt att köpa den konfiguration av Steam Deck som först förbeställdes, samt att reservationsavgift på 50 kronor dras av från slutpriset.

Den som förbeställt en Steam Deck får 72 timmar på sig att slutföra sitt köp innan nästa kund på tur får ta över ordern. Det ger också gott om tid för den som reserverat en enhet och är osäker att läsa recensioner. Detta då Valve meddelar att embargot för tester går ut samma dag, den 25 februari, som mailen skickas ut till beställare.

Om hårdvaran:

Mjukvara och spel: