Kraftfulla datorkomponenter har alltid varit dyra och därför också stöldbegärliga, men priserna och intresset för hårdvara har skjutit i höjden det senaste året. Bakom detta ligger dels nya produkter i högre prestandaklasser än tidigare, dels betydligt högre efterfrågan än tillgång. Grafikkort är särskilt drabbade och har varit bristvaror sedan hösten 2020.

Till följd av bristen har grafikkort hos återförsäljare och på begagnatmarknaden blivit dyrare. För den som för tillfället inte har användning för ett grafikkort kan det därför vara en god affär att sälja det. Nu framkommer att det är bra att vara på sin vakt vid sådan försäljning, efter att Polisen under söndagseftermiddagen larmats om ett grafikkortsrån i Stockholmsområdet.

Två personer hotade den ensamma grafikkortssäljaren att överlämna två grafikkort. Affären startade på en icke namngiven säljsajt och inte heller typen av grafikkort är känd. Med tanke på att toppmodeller som Geforce RTX 3090 säljs för norr om 20 000 kronor kan det stulna motsvara åtskilliga tusenlappar. En av rånarna var utrustad med kniv och duon lämnade till fots, men Polisens sökande har i skrivande stund inte givit resultat. Händelsen ska inte ha resulterat i fysiska skador.

Grafikkort stals också under förra året, men då i större skala när en lastbil full med EVGA-grafikkort länsades. Tilläggas kan att rån vid privataffärer inte hör till vanligheterna, men det skadar inte att som både köpare och säljare vara lite extra försiktig – särskilt om affären handlar om dyra produkter.

Källa: Polisen via Aftonbladet