Sommaren 2020 meddelade Nvidia och Softbank, ägaren till ARM Holdings, att de inlett ett förvärv där Nvidia för prislappen 40 miljarder USD skulle bli ARM:s nya ägare. Då ARM står för design och licensiering av en betydande del av världens kretsar har affären först behövt passera konkurrensmyndigheter världen över, där det tog stopp redan vid första anhalten i Storbritannien.

Oro för att Nvidia ska få för stora konkurrensfördelar har sedan satt käppar i hjulet i samtliga granskningar, där både EU och USA följt i Storbritanniens spår och valt att förlänga sina granskningar. Affären måste vara färdig senast i september i år, och i januari uppgavs Nvidias beslutsamhet att ro det hela i hamn börja svaja. Nu bekräftar japanska Softbank att så är fallet och att affären till slut går i stöpet.

Nvidia and SBG have agreed to terminate the Agreement on February 8, 2022 because of significant regulatory challenges preventing the consummation of the Transaction, despite good faith efforts by the parties [...] SBG and Arm will start preparations for a public offering of Arm within the fiscal year ending March 31, 2023. – Softbank

I Softbanks uttalande meddelar bolaget att de tillsammans med Nvidia bestämt sig för att avsluta affären, till följd av de svårigheter de mött i form av myndighetsgranskningar. Softbank går istället vidare med en börsintroduktion (IPO) för ARM, vilken planeras till räkenskapsåret som slutar i mars 2023. Därtill får Softbank enligt avtalet behålla de de 1,25 miljarder USD Nvidia betalat i förskott.

Nvidia har tidigare uttryckt oro för att låta ARM gå till börsen, där de bland annat anser att ARM:s närvaro i längden riskerar försvinna helt från segmenten datacenter och PC. Detta menar de kan leda till att konkurrenten Intel och plattformen x86 tar över helt. Det har däremot inte stoppat grafikkortsjätten att på egen hand fortsätta storsatsa på processorer.

Det är inte bara Nvidia som visat intresse för ARM. Bland annat har Qualcomm tidigare uttryckt att de vill investera i bolaget, och i sådant fall tillsammans med andra tungviktare i branschen. Detta ser dock inte ut att intressera Softbank i nuläget. Hur en börsintroduktion påverkar ARM i de olika segmenten återstår att se.