När en ny dator ska byggas är det en konst att balansera komponenter mot budget och användningsområde, en konst som många SweClockers-medlemmar är mästare i. Att tänkta steget längre och titta på uppgraderingsvägar och framtida behov är ytterligare en aspekt när komponenter ska väljas. Detsamma gäller i servervärlden, men över- och underdimensionerade vägval kan få kostsamma konsekvenser.

Intels nästa steg på serversidan har kodnamn "Sapphire Rapids" och baseras på arkitekturen "Golden Cove" med tillverkning på Intel 7. Redan i höstas talades om att Intel väljer en annan strategi än tidigare för att möta kundernas behov, nämligen genom att artificiellt låsa delar av funktionaliteten som inte behövs. Upplägget kallas Software Defined Silicon (SDSI) och nu står klart att det blir del av Linux 5.18-kärnan till våren.

Processorjätten har inte talat vitt och brett om vad SDSI är och hur företaget planerar att använda det, men som del i framtida Linux-baserade system står åtminstone klart att det kommer att användas. SDSI innebär att kunder kan betala för utökad funktionalitet, något som tidigare krävt en ny processor, i stil med hur konsumenter måste köpa en K-märkt modell för överklockning. Ändringen gör det å ena sidan möjligt att endast betala för funktioner som används, men å andra sidan blir beroendet till Intel större och de artificiella begränsningarna mycket tydliga.

Det är i skrivande stund oklart vilka funktioner som kommer att vara möjliga att låsa upp, men också hur prissättningen och antal modeller påverkas. "Sapphire Rapids" ska se dagens ljus någon gång under året, där upp till 80 processorkärnor och integrerat HBM-minne är detaljer som ryktats kring. Framtiden får utvisa om funktioner mot betalning är ett upplägg som letar sig in på konsumentsidan framöver.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om Intel: