De senaste åren har bjudit på en intressant kapplöpning på processorsidan, där AMD fått till en lyckträff med Zen-arkitekturerna, medan Intel kommit tillrätta med tillverkningsproblematiken. I höstas lyfte sistnämnda aktör skynket av "Alder Lake" som blandar högpresterande "Colden Cove"- och energieffektive "Gracemont"-kärnor. Därtill följer en rad nyheter som PCI Express 5.0- och DDR5-stöd.

På AMD-sidan kommer dessa funktioner när den långlivade AM4-plattformen pensioneras för att ersättas av AM5 och nästa generations Ryzen-processorer. Företaget har vid flera tillfällen bekräftat att denna utrullning sker under andra halvan av året, en vag tidsangivelse som ofta är synonym med sista möjliga stund. Nu presenterar den träffsäkre Twitter-profilen "greymon55" att nästa omgång Ryzen släpps betydligt tidigare än slutet av fjärde kvartalet 2022.

På Twitter förkunnar användaren att Zen 4 inte släpps under årets fjärde kvartal, med uppföljande kommentarer som preciserar tidpunkten. Lanseringen påstås ske någon gång innan augusti, vilket antyder att färska processorer kan presenteras på Computex-mässan som hålls i slutet av maj. Huruvida produktlanseringarna sker under juni eller juli är oklart, men AMD använde exempelvis sommaren 2019 för både Ryzen 3000- och Radeon RX 5000-lanseringarna.

Tilläggas kan att uppgifterna bör tas med en nypa salt, men det handlar inte om information i strid med några officiella uttalanden från AMD. Under våren anländer AMD vid den sista anhalten för sockel AM4, med processorn Ryzen 7 5800X3D som staplar 96 MB L3-cacheminne för att nå bättre spelprestanda. Om efterträdarna ser dagens ljus redan till sommaren blir tiden på tronen som Ryzen-familjens vassaste spelprocessor kort. AMD lovar dock att AM4 och AM5 kommer att samexistera i flera år.

Går du i uppgraderingstankar och är AM5-plattformen något du i så fall planerar att satsa på? Dela med dig i kommentarstråden!