Lost Ark tillhör genren MMO-ARPG och utvecklas av koreanska Smilegate och har varit under aktiv utveckling sedan 2011. Det fick sitt första offentliga tillkännagivande strax innan årsskiftet 2014, med för tiden mycket imponerande visuell presentation och pompösa effekter. Spola fram till november 2019 och spelet ser dagsljuset i full officiell kapacitet och öppnar sina dörrar för den koreanska spelarbasen. Sommaren 2020 fick även Ryssland och Japan tillgång till den nya fantasivärlden.

I år får européer och amerikaner chansen att ta del av vad Lost Ark och världen Arkesia har att erbjuda. Den 8 februari slog dörrarna upp för spelare som köpt ett Founders Pack och den 11 februari blev spelet tillgängligt för resterande spelare, som kan spela helt gratis. Amazon Games är utgivare för regionerna EU och NA, där de utöver lokalisering har anpassat spelet och tillhörande spelbutik för att bättra passa en västerländsk spelarbas.

lost ark steamchart.png

Redan andra dagen av den fullskaliga lanseringen slår Lost Ark Steam-rekord, där över 1,3 miljoner spelare samtidigt registreras genom Steam för den västerländska utgåvan av spelet. Detta spelarantal är tillräckligt för att trumfa Valves egna spel, Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), som legat stadigt på en andra plats. Däremot faller det fortsatt bakom förstaplatsen, där Player Unknown Battlegrounds (PUBG) med sina drygt 3,2 miljoner aktiva spelare fortsatt bär kronan.

Lanseringen har dock inte varit helt smärtfri, då överbefolkade servrar och långa kötider har varit ett problem, framförallt på EU-sidan av spelet. Uppskattningsvis spenderade cirka 240 000 EU-spelare söndagen med att vänta på att få komma in i spelet, med kötider upp emot flera timmar. Amazon Games är fullt medvetna om problemet och så sent som natten till måndag svensk tid släppte ett pressmeddelande som berör det hela.

I pressmeddelandet detaljeras det att EU-spelare får tillskott i form av en hel till EU-region, utöver klustret Central Europe. Detta innebär i praktiken att ett helt till serverkluster lanseras fristående från den redan existerade europeiska regionen, till vilken tidigare köp helt sonika inte följer med över för spelare som väljer att starta om där. Som plåster på såren ska Smilegate ihop med Amazon Games ge spelare en lanseringspresent, där allt från exklusiva kostymer, hästar och allehanda hjälpmedel för att komma igång snabbt ingår.

Planerar du att spela Lost Ark, eller har du kanske redan börjat? Diskutera gärna i tråden!