Spelande i soffan med en handkontroll är vanligen inte något som riskerar riva halva huset, med några få undantag. Nintendo Wii var ett sådant, där användare trots tre olika versioner av handledsremmar och varningsskärmar lyckades slunga kontrollerna och skada både föremål och sig själva under vilda Wii Sports-sessioner.

Spelande med ett VR-headset är inte helt olikt att spela med Nintendos Wii-kontroller. Utöver svingande med handkontroller är det beroende på spel dessutom en del fysisk aktivitet involverat, med praktiskt taget förbundna ögon. En majoritet av VR-headset har en slags digitalt staket, där spelare kan bli varnade om de rör sig utanför ett avgränsat utrymme. Det ser däremot inte ut att stävja problemet helt, något som visat sig i brittisk försäkringsstatistik.

Enligt försäkringsbolaget Aviva har antalet VR-relaterade försäkringsärenden ökat med 68 procent sedan 2016, varav en ökning om 31 procent endast under 2021. Det vanligaste är att ärendet gäller skadade TV-apparater, efter att användare rusat in i dem eller av misstag kastat iväg sina handkontroller. Andra fall involverar kraschade möbler eller övrig mer dekorativ inredning.

Källa: The Guardian

Har du råkat skada dig själv eller din inredning genom intensivt VR-spelande?