Cooler Master är kanske inte den första tillverkaren man tänker på när man ska köpa en skärm, men företag har nu lanserat sina första modeller med både Mini LED och quantum dot-teknik. GP27 som den nya serien heter, består av en 4K modell, GP27-FUS, samt en 1440p-modell, GP27-FQS. Teknikmässigt rör det sig om modeller i premiumsegmentet, även om de kanske inte riktigt når upp till värstingmodellerna från vissa konkurrenter.

Gemensamt för bägge modellerna är 576 zoners bakgrundsbelysning, vilket resulterar i en SDR-klassad ljusstyrka på upp till 600 nits, medan upp till 1 200 nits är möjligt om man slår på HDR, även om bägge modellerna officiellt stöder VESA Display HDR 1000. Färgomfånget når 100 procent av Adobe RGB, 97 procent av DCI-P3 samt 83 procent av BT2020, vilket klart är bättre än de flesta gaming-skärmarna på marknaden.

skärm4.png
skärm3.png
skärm 2.png
skärm1.png

Kontrasten uppges ligga på 1 000:1, vilket är normalt för de flesta skärmtyper som inte är bestyckade med OLED-paneler. Båda modellerna har stöd för AMD:s Freesync Premium, men Cooler Master har inte specificerat den lägsta uppdateringsfrekvensen, utan bara den högsta. GP27-FUS har en uppdateringsfrekvens på 160 Hz, medan GP27-FQS klarar 165 Hz. Responstiden ligger på 1 millisekund för båda modellerna.

Stöd för overdrive, flimmerreducering och ett läge som minskar blåljus är standardfinesser på bägge modellerna. En skillnad mellan de två är att GP27-FUS har utrustats med en AHVA-panel (Advanced Hyper-Viewing Angle) från taiwanesiska AUO, medan GP27-FQS har en AAS-panel (Azimuthal Anchoring Switch) från Innolux.

Cooler Master har tydligt specificerat HDMI 2.1 (48 Gbps) och båda skärmarna har två HDMI 2.1-anslutningar, en Displayport 1.4 samt en USB Type-C med 90 watt USB-PD-stöd. Därtill finns en USB Type-B- och två USB Type-A-anslutningar, samt ett par stereohögtalare specificerade till 2 watt.

Baksidan av skärmarna har också någon form av LED-belysning, men om det är RGB eller en förvald färg framgår inte. Stativet stöder både höjdjustering, lutning och rotation, men Cooler Master tillhandahåller inte några dimensioner för skärmarna, utöver att de mäter 27 tum diagonalt.

Tillgänglighet och pris är inte klargjort, men GP27-FQS ryktas ha ett riktpris på 699 USD eller cirka 8 100 kronor inklusive moms, vilket är ett förhållandevis konkurrenskraftigt pris för en Mini LED-skärm.

Läs mer om skärmar: