Microsoft fortsätter att rulla ut uppdateringar av Windows 11, och det är nu dags för en lite större sådan. Under gårdagen sjösattes den kumulativa uppdateringen KB5010414 med OS Build 22000.527, vilken välkomnar tillbaka flera efterlängtade funktioner. Utöver återinträde av funktionalitet uppdateras Windows mediaspelare och anteckningsblock till en modernare standard. Även flera prestanda- och stabiliseringsförbättringar ingår i uppdateringen.

En liten men saknad funktion som åter inkluderas är möjligheten att ha aktivitetsfältets klocka och datum på flera skärmar, en funktion som tidigare fanns i Windows 10 men som abrupt försvann i och med uppdateringen till Windows 11. Utöver klockans fulla återkomst är det nu möjligt att se vädret direkt i aktivitetsfältet med hjälp av Windows 11 nya widget-funktion. Placeringen är dock flyttad från tidigare versioner, där vädret nu visas i nedre vänsterkant och samtidigt agerar som knapp för att ta fram widget-menyn.

En annan större nyhet för den kumulativa uppdateringen är att det nu går att installera och köra utvalda Android-applikationer. Detta möjliggörs genom ett samarbete som Microsoft inlett med Amazon, där Amazons applikationsbutik numera kan laddas ned direkt genom Microsoft-butiken i Windows 11.

I dagsläget fungerar Android-applikationer med varierande resultat. De flesta applikationerna startar utan problem, men det bör nämnas att det återstår en del finlir från Microsoft sida. Vid ett snabbt test är det bland annat flera applikationer som tenderar starta om utan förvarning och vissa som kraschar och behöver startas om manuellt. En annan nämnvärd detalj är flera applikationer nyttjar en hel del arbetsminne, där vissa program allokerat så mycket som 3 GB per aktivt fönster.

Får du Android-applikationer att fungera smärtfritt i Windows 11?