Det är bara dagar kvar till att de första Steam Deck-enheterna landar hos kunder och de senaste veckorna har nyheterna om Valves storsatsning varit många. Företaget har exempelvis släppt 3D-filer för den som vill skapa egna tillbehör eller känna på storleken hos en 3D-utskriven variant. I videoformat har den handhållna datorn därtill demonterats, något som det välrenommerade reparationsföretaget Ifixit nu också gör.

I stationära datorer följer det mesta etablerade standarder och det är därför möjligt att uppgradera eller reparera på egen hand. Steam Deck är uppbyggd av många skräddarsydda delar men kommer ändå att vara möjlig att reparera med lite fingerfärdighet. Ifixit blir nämligen den första aktören att sälja officiella reservdelar till Steam Deck, men det är i skrivande stund oklart exakt vilka delar som blir aktuella.

Ifixit steam deck.PNG

I videon ovan lyckas Ifixit att skruva isär och ihop Steam Deck, som fungerar problemfritt efter ingreppet.

Utöver verktyg för reparationer och nämnda reservdelar tillhandahåller Ifixit instruktioner för hur delar kan bytas och betygsätter svårighetsgraden med en tiogradig skala. Steam Deck får klart godkänt med sju av tio, vilket bland annat baseras på att bakstycket kan lyftas bort utan problem, tydligt märkta kablar och kontakter, att endast en typ av skruvskalle används, utbytbar M.2-lagring samt att delar som styrspakarna är egna moduler.

Mindre positivt är att det L-formade batteriet är knepigt att lossa. Att underlätta processen genom att lösa upp klistret med isopropanol anses inte säkert, eftersom enhetens skärm riskerar att ta skada. Tilläggas kan också att egna ingrepp i Steam Deck inte har Valves välsignelse. Ifixits betyg och framtida reservdelar visar dock på att den händige kan förlänga livslängden på Valves handhållna enhet.

Läs mer om reparationer: