Efter några års frånvaro från den svenska marknaden för bärbara datorer återvände Samsung under förra året, när de presenterade Galaxy Book Pro-serien och en ny satsning på både Sverige och Norden. Under den pågående mässan Mobile World Congress 2022 lyfter Samsung nu skynket från en ny generation bärbara datorer, i form av uppföljande serien Galaxy Book 2 Pro.

Likt föregående serie består uppställningen av de två storlekskategorierna 13,3 tum samt 15,6 tum, vilket fördelas över två modeller. Det som mest synligt skiljer dem åt är skärmen, där Galaxy Book 2 Pro med tillägget "360" har gångjärn som tillåter skärmen att vridas runt ett helt varv. Detta kompletteras även med pekskärm och stöd för S-pen, för en 2-i-1-lösning där datorn även kan användas mer likt en surfplatta.

För skärmarna är det AMOLED-paneler som gäller, något som känns igen från både bolagets mobiltelefoner och tidigare Galaxy Book Pro-serie. Upplösningen landar på 1 920 × 1 080 pixlar för samtliga modeller och storlekar, med bildförhållandet 16:9.

book2pro360.jpg
book2pro.jpg

Båda är utrustade med hårdvara signerad Intel, med val om tolfte generationens Core i5 eller Core i7. Samsung specificerar inte exakt vilken av Intels mobila varianter det rör sig om, men baserat på formfaktor är P-serien en möjlighet, vilket innebär fyra prestandakärnor och åtta energieffektiva. Det kan för Galaxy Pro 2 i storleken 15,6 tum även sällskapas av Arc-grafik, medan resterande får nöja sig med en integrerad Xe-grafik. Precis som med processorerna ges inga detaljer om vilket Arc-grafikkort det gäller.

På minnessidan finns val om tre möjliga konfigurationer, där antingen 8, 16 eller 32 GB LPDDR5-minne kan väljas till båda varianter. Lagringsmöjligheterna skiljer sig något, där Galaxy Book 2 Pro specificeras till upp till 1 TB NVM Express-baserad lagring, medan 360-modellen presenteras med fasta val om SSD-enhet på 256 GB, 512 GB eller 1 TB.

Galaxy_Book2_Pro_PR_main4.jpg
Skärmbild 2022-03-01 101757.jpg
Galaxy_Book2_Pro_PR_main2.jpg
Namnlöst-1.png

Med Galaxy Book 2 Pro satsar Samsung vidare på portabla enheter, där de trycker extra på låg vikt och batteritid. Den lättaste av de fyra är 13,3-tummaren Galaxy Book Pro 2, vars vikt landar på 0,87 kilogram, tätt följt av 360-modellen i samma storlek på 1,04 kilogram. Resterande rör sig i spannet 1,1 till 1,5 kilogram, med exakt vikt beroende på val av komponenter. Batteritiden för samtliga modeller ska räcka till 21 timmars videouppspelning.

I övrigt ligger fokus på hybridarbete, där Samsung valt att utrusta alla enheter med en webbkamera kapabel till full HD, samt fortsatta integrationer med övriga Galaxy-enheter med One UI Book 4. Därtill finns utöver stöd för Wifi 6E och Bluetooth 5.2 även möjlighet till mobilt nätverk, där utvalda modeller går att få med stöd för 5G.

Samsung Galaxy Book 2 Pro och Galaxy Book 2 Pro 360 får säljstart i april, med instegspris från 13 490 kronor respektive 14 490 kronor. Dessa får även sällskap av de lite enklare Galaxy Book 2 utan Pro-suffix, vilket även inkluderar en särskild "Business"-modell.

Läs mer om bärbara datorer: