Nvidias senaste grafikarkitektur "Ampere" förknippas allt som oftast med Geforce RTX 3000-seriens konsumentinriktade grafikkort. Arkitekturen introducerades först i datacenterkort och benämns vid samma kodnamn för båda segment, trots att de bland annat skiljer sig åt i fördelning av Tensor-kärnor och RT-kärnor för ray tracing.

AMD å andra sidan valde att dela namnschemat i två för de två motsvarande segmenten, vilket senast är RDNA 2 för konsumentsidan och CDNA 2 för datacenter. Nu ser Nvidia ut att följa i samma spår med nästa generations grafikarkitekturer, enligt uppgift till Videocardz. I dokument som uppges tillhöra den data som hackare nyligen lagt beslag på nämner Nvidia för första gången kodnamnet "Blackwell".

Ada-Hopper-Blackwell-1200x763.webp
NVIDIA-ADA-LOVELACE-GPUS-1200x837.webp
NVIDIA-HOPPER-BLACKWELL-GPUS-1200x868.webp

I dokumenten förekommer tre kodnamn, där det första benämns som Ada och syftar till den sedan tidigare kända arkitekturen "Lovelace", döpt efter matematikern och programmeraren Ada Lovelace. Det är den arkitektur som står näst på tur till det som väntas bli Nvidias Geforce RTX 4000-serie senare i år. Här specificeras arkitekturen även ta plats i sex olika kretsar, vilka benämns som AD102, AD103, AD104, AD106, AD107 och AD10B.

Det nya kodnamnet "Blackwell", som kan vara en referens till amerikanske matematikern David Blackwell, spekuleras vara i grunden samma arkitektur som "Lovelace" men anpassad för datacenter. Detta då det ser ut att sällskapas av endast två grafikkretsar, GB100 och GB102, kombinerat med namngivning som är mycket lik nuvarande namnstruktur för "Ampere"-arkitekturens motsvarighet.

Då nuvarande generation inte gör någon skillnad mellan segmenten förekom exempelvis GA102 "Ampere" i både konsumentkort och beräkningskort för datacenter, med olika specifikationer trots det gemensamma namnet. Det är möjligt att Nvidia väljer att separera de två trots en gemensam grund, för att tydliggöra skillnaderna.

Sist men inte minst nämns även "Hopper", om vilken åsikterna går isär något. Kodnamnet har tidigare cirkulerat som en potentiell uppföljare till "Lovelace" och listas i dokumentet med kretsarna GH100 och GH202, vilket inte utesluter att det rör sig om ännu en arkitektur för datacenter.

Informationen bör dock tas med en nypa salt, då Videocardz avslutar med en brasklapp där de varnar för att dokumenten inte verifierats vara från läckan, då de valt att inte försöka ladda ned originalfilerna för att jämföra. Arkitekturen "Lovelace" väntas tillverkas på TSMC:s 5 nanometer och lanseras till slutet av år 2022. Huruvida det blir i sällskap av "Blackwell" och i vilken form återstår att se.

Läs mer om nästa generations grafikkort: