Med inte mindre än 25 speltitlar som bär hans namn är Sid Meier både en veteran i branschen och bland de mer välkända spelutvecklarna, eller åtminstone den som har sitt namn på flest spel. Civilization är utvecklarens mest välkända spelserie, men hans första riktiga spel släpptes redan 1980. I en intervju med brittiska BBC diskuterar han marknaden för spel och vad som förändrats de senaste 30 åren, både när det kommer till de som köper spelen och de som utvecklar dem.

Under intervjun påpekar Sid Meier att han anser att för många spelutvecklare glömmer varför det spelas spel till att börja med. Fokuset på själva spelandet som underhållning hamnar för ofta i skuggan av andra saker som spelutvecklarna spenderar tid på, som till exempel att hitta på nya sätt att tjäna pengar på. Istället vill Sid Meier att spelutvecklarna ska fokusera mer på de delar av deras spel som gör dem underhållande, attraktiva och unika att spela, bitar han anser är de viktigaste delarna av ett spel.

Däremot tycker han inte om många av de nya finansiella modeller som prövas av både utvecklare och utgivare av spel. Han menar att när utvecklarna glömmer bort varför de gör ett spel och fokuserar på sådant som inte har med själva spelet att göra, går de lätt vilse. Han befarar att om spelutvecklare och utgivare fortsätter att fokusera på olika sätt att tjäna pengar riskerar de att förlora sina kunder till slut.

People can assume that a game is going to be fun and what it needs for success are more cinematics or monetisation or whatever - but if the core just is not there with good gameplay, then it won't work. In a sense gameplay is cheap... The game design part is critical and crucial but doesn't require a cast of thousands in the way some of the other aspects do. So it's perhaps easy to overlook how important the investment in game design and gameplay is.

Den globala marknaden för spel uppgår till närmare 175 miljarder dollar, eller 1,69 biljoner kronor och väntas vara värt det dubbla inom 5 år. Sid Meier menar däremot att fortsatt tillväxt inte är garanterad, eftersom spelintresserade helt enkelt kan välja att göra annat på sin fritid än att spela spel.

Sid Meier argumenterar för att utvecklare måste se till att deras titlar fortsätter hålla hög kvalitet, samt vara roliga att spela. Han tillägger att spelbranschen är i ett bra läge just nu, men att det är kritiskt att vikten av värdefullt gameplay inte glöms bort, då detta är vad som i längden gör att spelare forsätter vara nöjda, engagerade och har kul när de spelar.

Läs mer om spel: