Över helgen drabbades Nvidia av ett omfattande dataintrång och sedan dess har läckorna duggat tätt, då hackarna börjat sprida den data de lagt beslag på. Hittills har bland annat algoritmer för att inaktivera kryptospärren LHR och kodnamn för arkitekturer letat sig ut, vilket nu även följs av källkod tillhörande Nvidias proprietära kantutjämnings- och uppskalningsteknik DLSS.

I en skärmdump från en källa till Techpowerup visas en lista med filer, inklusive vad som ser ut att vara källkodsfiler skrivna i C++ med tillhörande header-filer och assets. Exakt vad de innehåller visas inte, däremot framgår det att de gäller DLSS version 2.2, vilket är föregångaren till nuvarande version 2.3.

HFoRTgUz8JlMKQ5j.jpg

Bildkälla: Techpowerup

Utöver källkod innehåller listan ett antal andra intressanta fynd, bland annat en PDF med en guide för utvecklare. Fler av filerna, däribland "nvndlss.cpp", "nvn_dlss.cpp" och "nvn_dlss_backend.h" ligger även i en mapp med namnet NVN2. Detta refererar sannolikt till vad som kan vara en uppföljare till applikationsgränsnittet (API) NVN till Nintendo Switch, som Nvidia ligger bakom sedan tidigare.

Detta blåser åter liv i diskussionen om den omtalade Nintendo Switch Pro, som efter lanseringen av Nintendo Switch OLED även benämts som Switch 2. Tidigare uppgifter har talat om just DLSS-stöd till Nintendos nästa konsol, där artificiell intelligens och Tensor-kärnor i Nvidias arkitektur ska kunna rendera och skala upp bilder i realtid, i syfte att förbättra bildkvalitet till lägre prestandaförlust. Därtill ska filerna enligt Twitter-läckaren @kopite7kimi även innehålla referenser till en systemkrets kallad T239, baserad på Nvidias Tegra "Orin", vars grafikdel av arkitekturen "Ampere" inkluderar de Tensor-kärnor som krävs för DLSS.

Detta stämmer in med rykten från sommaren 2021, där Nintendo uppgavs beställa skräddarsydd lösning från Nvidia vid samma namn. Nvidias planer för Tegra "Orin" avtäcktes redan 2018 och i slutet av 2021 tillkännagavs preliminära specifikationer, där 12 kärnor ARM Cortex-A78AE sällskapas av en grafikdel med 2 048 CUDA-kärnor och 64 Tensor-kärnor.

Filernas existens bekräftar dock inte nödvändigtvis att någon Switch Pro eller uppföljare till Nintendo Switch fortfarande är i görningen. Det är möjligt att filerna tillhör ett projekt som övergetts. Det som talar för att utveckling fortfarande pågår är det förhållandevis nya versionsnumret, eftersom version 2.2 lanserades under hösten 2021.