Blu-ray blev aldrig någon bred succé när det kommer till lagringsmedia, eftersom USB-hårddiskar är enklare att använda för de flesta och erbjuder bättre prestanda vid en backup. Däremot kan Blu-ray fortfarande vara ett bra alternativ för långtidsförvaring av filer.

Pioneer fortsätter därmed satsa på formatet och lanserar nu en ny Blu-ray-brännare som kan bränna en BD-R skiva med 16 gångers hastighet, eller cirka 72 Megabyte per sekund (MB/s). Jämfört med USB-hårddiskar är det fortfarande förhållandevis långsamt, men för perspektiv klarade en CD-brännare i samma hastighet bara 2,4 MB/s, medan en CD-brännare i 48 gångers hastighet toppade på 7,2 MB/s.

Enheten får namnet BDR-213JBK och klarar även av BD-R-skivor med upp till fyra skikt, vilket betyder att det går att lagra upp till 128 GB per skiva. Skrivhastigheten går ner drastiskt när man använder en skiva med fyra skikt och når inte högre hastigheter än 18 MB/s. Brännaren hanterar också ett antal andra format, som CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD-RAM, DVD+R, DVD+RW.

Utöver de vanligt förekommande stöds även ett antal olika format av det mindre kända Millennial Disc-formatet, även kallat M-DISC. En M-DISC ska klara av att lagras i upp till 1 000 år inom vissa parametrar, men följer annars samma standard som DVD- eller BD-R. Alla typer av BD-R och BD-RE-media ska också stödjas.

Själva brännaren ansluter över SATA 6,0 Gbps och har en 4 MB stor buffer. Det är en helt vanlig svart 5,25-tums enhet, vilket numera kan bli knepigt att få plats med i många moderna chassin. Det är i dagsläget osäkert om Pioneers BDR-213JBK ska säljas i Sverige, men i Japan kostar den 17 556 yen, motsvarande cirka 1 845 kronor.

Använder du fortfarande optisk media för lagring?