I handkontrollernas värld är det standard att med avtryckarknappar och styrspakar använda analog inmatning, för att kontrollera hastigheten på bilar och karaktärer med mer precision. Tangentbord och mus ger i regel inte samma steglösa möjligheter, även om analoga brytare har letat sig in i några produkter genom åren.

Kringutrustningsgiganten Razer är en av aktörerna som satsat på den mer ovanliga brytartypen och nu utökar företaget sortimentet med tangentbordet Huntsman Mini Analog. Som namnet antyder rör det sig om ett kompakt tangentbord, närmare bestämt en variant enligt formatet 60 procent, där både piltangenter och dedikerade funktionstangenter saknas. Brytarna benämns som analoga och optiska, där det senare innebär att knapptryck registreras med hjälp av ljus istället för en mekanisk brytare.

Razer lyfter fram att dessa brytare har analog inmatning, för att steglöst kunna styra i applikationer som stödjer detta. Brytartypen möjliggör också variabel aktiveringspunkt, där användaren kan anpassa hur långt en tangent ska tryckas för att registreras. Spannet ligger mellan 1,5 och 3,6 millimeter. Avslutningsvis kan varje tangent förses med dubbla aktiveringspunkter, där ett knapptryck halvvägs medför en sak, medan tangenten i botten resulterar i något annat. Inställningar görs genom bolagets Synapse 3-mjukvara, men kan sparas lokalt på tangentbordet.

huntsman mini analog 2.jpg

Huntsman Mini Analog ansluts till datorn via en löstagbar USB-kabel, som är försedd med USB Type-C på tangentbordssidan och USB Type-A i andra änden. Den kringliggande ramen är av aluminium och på undersidan finns fötter för att vinkla tangentbordet. Tangenterna är så kallade double-shot och av PBT-plast, vilket innebär att symbolerna är del av materialet och inte tryckta på ytan. I sann Razer-anda finns avslutningsvis RGB-belysning som kan anpassas för varje enskild tangent.

Garantitiden är två år och via bolagets webbutik går det i skrivande stund att införskaffa den nordiska varianten av det lilla tangentbordet. Priset är 160 euro, vilket översätts till omkring 1 700 kronor inklusive moms. Till skillnad från större analoga tangentbordssyskon levereras produkten utan handlovsstöd, något som kan köpas till för ungefär 250 kronor.