Ett nära släktskap med serverfamiljen Epyc och ett skämtsamt namn hämtat från utvecklingsstadiet är två huvudingredienser i AMD:s mångtkärniga Ryzen Threadripper. De tre första generationerna av Threadripper-processorer drev entusiasthårdvara till nya höjder, med maximalt 64 kärnor, 128 trådar och 128 PCI Express-banor. Hittills har dock monsterprocessorerna lyst med sin frånvaro när det kommer till Zen 3-arkitekturen.

Rykten talar för framflyttade eller rentav skrotade planer på entusiastvarianter, och den ovissheten kvarstår. Däremot sticker nu Videocardz hål på oklarheter om den proffsinriktade Ryzen Threadripper Pro 5000-serien, som AMD indirekt bekräftade i slutet av förra året. Tekniksajten publicerar nu specifikationer för fem sådana processorer, uppgifter som påstås komma från en AMD-presentation.

AMD-Ryzen-Threadripper-5000WX-Specs.webp

Bildkälla: Videocardz

I linje med de tidigare ryktena visar specifikationerna att de fem Ryzen Threadripper Pro 5000-varianterna får 64, 32, 24, 16 och 12 kärnor. Samtliga har flertrådsteknik för dubbelt så många trådar, vilket är identiskt med den föregående processorgenerationen. Identiskt är även det specificerade TDP-värdet om saftiga 280 watt, som ska gälla oavsett modell.

Till skillnad från 2020 års upplaga baseras den kommande kvintetten på Zen 3 istället för Zen 2, som kommer med betydligt bättre prestanda vid en given klockfrekvens (IPC). Därtill kliver turbofrekvensen upp till 4,5 GHz över hela brädet, vilket är en ökning på 100–300 MHz. Basfrekvenserna skiljer mellan de olika modellerna och med 2,7 GHz har den 64-kärniga toppmodellen Threadripper Pro 5995WX familjens lägsta basfrekvens.

För de två mellanmodellerna Threadripper Pro 5965WX och Threadripper Pro 5975WX gäller basfrekvenserna 3,8 respektive 3,6 GHz. 12- och 16-kärniga Ryzen Threadripper Pro 5945WX och Threadripper Pro 5955WX har basfrekvenserna 4,1 respektive 4,0 GHz. Sistnämnda modeller har syskon med lika många kärnor i den ordinarie AM4-baserade Ryzen-familjen. De kommande processorerna är därför för användare som främst har nytta av Threadripper-plattformens generösa utbud av anslutningar, där åtta minneskanaler och 128 banor PCI Express 4.0 finns på listan.

Det är i skrivande stund okänt när Ryzen Threadripper Pro 5000-modeller blir tillgängliga, men sannolikt gäller tillgängligheten inledningsvis endast med färdigbyggda system. Med den nu aktuella generationen av Threadripper lanserade AMD först entusiast- och sedan Pro-varianterna. Att bolaget nu vänder sig direkt till workstation-sfären antyder att entusiaster kan bli utan Zen 3-baserade monsterprocessorer.

Läs mer om processorer i antågande: