Under början av året och i samband med mässan CES 2022 avtäckte Nvidia ett nytt flaggskepp i snart två år gamla Geforce RTX 3000-serien, i form av RTX 3090 Ti. Presentationen innehöll endast en snabb skymt av grafikkortet, som har fullskaliga GA102-kretsen sällskapat av 24 GB GDDR6X-minne under huven.

Efter mässan utlovades mer information till slutet av januari, något som inte blev av. Tystnaden från Nvidia har kantats av rapporter om problem på både mjuk- och hårdvarufronten, som ska ha lett till den uteblivna lanseringen. Nu påstår en användare på forumet Chiphell att lanseringen trots den fortsatta tystnaden till slut blir av och att grafikkortet släpps redan den 29 mars.

RTX3090Ti-Chiphell.png

Bildkälla: Videocardz

Användaren och tillika läckaren bakom påståendet, vars översatta namn är "powder sausage" eller "powder intestine" går inte in på några detaljer om den kommande lanseringen. Exakt vad ryktet grundas i är därmed något oklart och har hittills inte bekräftats. Användaren påstår även att förseningen är till följd av ett problem med grafikkortets minnesmoduler, vilka behövt bytas helt.

Därtill tilläggs att det inte finns några planer på ett RTX 3070 Ti med 16 GB grafikminne. Eftersom varken det ena eller det andra påståendet för tillfället är möjligt att bekräfta bör det tas med en till flera nypor salt. Skulle förseningen bero på ett hårdvaruproblem relaterat till grafikkortets minneskretsar är dock en försening på flera månader ett fullt möjligt scenario.

Det är för närvarandet inte känt huruvida Nvidia producerar en så kallad Founders Edition-version av RTX 3090 Ti eller om det endast handlar om grafikkort från partnertillverkare. Hittills har ett fåtal produkter listats för bokning hos återförsäljare världen om, där priser landat på motsvarande cirka 40 000 till 50 000 kronor. Huruvida detta är priser som kan tänkas reflektera verkligheten eller endast rör sig om placeholders i väntan på lansering återstår att se.

Källa: Videocardz

Läs mer om RTX 3090 Ti: