Den 25 februari började Valve skicka ut den första rundan bokningsbekräftelser till användare som förbokat företagets portabla spelmaskin Steam Deck, och sakteligen har enheten börjat leta sig ut till spelarnas stugor. Arbetet från Valves sida är dock långt ifrån över, då bolaget har mycket jobb framför sig att certifiera spel till enheten ur det över 60 000 spel stora biblioteket på Steam.

Senast vi rapporterade om certifieringsprocessen hade Valve gått igenom 622 spel och konstaterat att 562 av dessa var fullt spelbara på Steam Deck. Via ett blogginlägg meddelar företaget att de nu har hunnit med att testa ytterligare en rejäl uppsättning spel, och att över 1 000 spel nu är spelbara från början till slut på den portabla spelmaskinen.

Enligt databasen Protondb är 564 av spelen märkta som "verifierade", vilket innebär att de är helt problemfria när de körs på Steam Deck. Resterande 499 spel är märkta som "spelbara", vilket kan innebära att mindre avvikelser kan synas vid spelande – där detta exempelvis kan vara att ett kontrolltips i spelet hänvisar till ett kommando på tangentbordet snarare än en knapp på enhetens integrerade handkontroll.

I blogginlägget skriver även Valve att de är väldigt petiga med att certifiera spel som "spelbara", då minsta avvikelse som gör att någon aspekt av titeln inte går att ta sig igenom innebär att denna markeras som "icke kompatibel". Vidare fortsätter bolaget arbetet med att fintrimma kompatibilitetslagret Proton för att få fler spel att fungera samtidigt som spelutvecklare ska få nödvändiga resurser för att få deras titlar godkända i framtiden.

Har du tagit emot din Steam Deck? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!