Sommaren 2021 lanserade AMD uppskalningstekniken Fidelity FX Super Resolution (FSR), vilken ofta benämns som ett alternativ eller en utmanare till rivalen Nvidias Deep-Learning Super Sampling (DLSS). De två teknikerna är båda till för uppskalning från lägre upplösningar till en högre målupplösning, i syfte att öka prestanda. Till skillnad från DLSS som är beroende av de Tensor-kärnor som återfinns i Geforce RTX 2000- och RTX 3000-serien har FSR inga sådana krav. Där baseras uppskalningen istället på en algoritm som körs på grafikkretsens shader-enheter.

Kombinerat med att AMD valt att lansera FSR med öppen källkod fungerar det i teorin till de flesta tänkbara grafikkortslösningar och det står fritt för spelutvecklare att implementera FSR i sina spel. Nu ser det ut som att AMD har antingen en ny version av FSR på gång, eller en annan ny uppskalare. I schemat för utvecklarkonferensen GDC 2022 är AMD schemalagda för en presentation med namnet "Next-generation image upscaling for games".

In this session AMD will present some of the results of their research in the domain of next-generation image upscaling technology, and how such technology can be applied to games to improve the gaming experience. – GDC

Exakt vad nästa generations uppskalningsteknik innebär framgår inte från beskrivningen, mer än att AMD ska presentera resultatet av bolagets forskning på området. En möjlighet är att AMD planerar en uppgraderad lösning likt Intels kommande Xe Super Sampling (XESS), där temporal uppskalning och två typer av maskininlärning kombineras. Dels en med hårdvaruaccelererad som kräver Intels grafikarkitektur, dels en mer generell för all hårdvara.

AMD skulle kunna kombinera en ny FSR-baserad uppskalare med något liknande för att behålla kompatibilitet med många enheter. Även om maskininlärning inte blir aktuellt är det möjligt att AMD väljer att gå över till temporal uppskalning, då FSR för närvarandet är vanlig spatial uppskalning tillsammans med ett adaptivt skärpefilter.

Ett annat alternativ är att det rör sig om en ny version av FSR, med ett kliv upp till "FSR 2.0". I ett sådant scenario är det sannolikt fortfarande utan någon typ av maskininlärning. Något FSR i nuvarande utgåva saknar är kantutjämning, och är beroende av att kombineras med spelmotorns egen teknik för det. Ett möjligt nästa steg för AMD kan vara att ta fram en egen högkvalitativ sådan att kombinera med FSR, för att minska beroendet av spelutvecklares förmåga att själva implementera den biten.

Exakt vad AMD har för planer för nästa generations uppskalningsteknik avslöjas den 23 mars, när presentationen på GDC går av stapeln.