Under gårdagens presentation av AMD:s nya processorer med staplat L3-cache meddelades även en nyhet på moderkortsfronten. Vid sidan om processorerna berättade företaget även att äldre moderkort baserade på styrkretsarna X370, B350 och A320 nu kan komma att få stöd för Ryzen 5000-serien genom en BIOS-uppdatering.

Ryzen Motherboard Chart Slide.jpg

AMD har tidigare pekat på BIOS-storleken som ett av de stora hindren för varför det inte gått att lägga till stöd för nya processorer. Mycket riktigt försvinner också något i gengäld för det tillkommande Ryzen 5000-stödet. I samband med BIOS-uppdateringen avslutas stödet för exempelvis Athlon A- och X4-serierna.

När eller om ett specifikt moderkort förses med ett BIOS med den nya AGESA-versionen är upp till moderkortstillverkarna. Moderkortstillverkare har redan börjat lansera uppdateringar i beta-form för vissa moderkort, exempelvis har Asrock X370 Pro 4 redan fått ett nytt BIOS. Uppdateringen ska även ge stöd för de sju nya processorer AMD lanserade den 15 mars, som exempelvis Ryzen 7 5700X och Ryzen 7 5800X3D.

Sitter du på ett 300-baserat moderkort och är sugen på att uppgradera till Ryzen 5000-serien?