Efter att ha stöpt om gränssnittet i sin grafikdrivrutin Radeon Software under år 2019 har AMD fortsatt släppa större uppdateringar av mjukvaran på årsbasis. De senaste uppdateringarna har dock inte handlat om några världsomvälvande omdaningar av gränssnittet, utan istället mer inkrementella förbättringar och tillägg av finesser. Nu har det blivit dags för nästa stora uppdatering av Radeon Software, vilket markeras av versionsnummer 22.3.1 av mjukvaran.

Slide 8.jpg

Först och främst bjuder nya Radeon Software på stöd för företagets globala uppskalningsteknik Radeon Super Resolution (RSR), vilket avtäcktes tidigare i år under CES 2022. RSR baseras kring samma typ av spatial uppskalning med applicerat skärpefilter som Fidelity FX Super Resolution (FSR) men kommer med fördelen att stöd inte behöver implementeras per speltitel.

Istället kan RSR aktiveras globalt att appliceras på alla spel, samtidigt som möjlighet finns att endast använda tekniken på utvalda spel via AMD:s kontrollpanel. RSR ska dock inte ses som en ersättare till FSR, utan istället ett komplement som kan användas när stöd för FSR inte finns implementerat i det aktuella spelet. Uppskalningen via RSR sker nämligen som sista steg i renderingskedjan, vilket innebär att även det grafiska gränssnittet och post process-effekter skalas upp – något som kan producera suddig text och konstiga skärpeartefakter.

slide 9.png

För att använda RSR med den nya drivrutinen behöver man först och främst aktivera det i kontrollpanelen. Därefter väljer man en lägre upplösning i spelet än ens bildskärms faktiska upplösning. Ett exempel kan vara att man ha en bildskärm med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar och ställer ner spelet till 2 560 × 1 440 pixlar för att vinna prestanda. Då kommer RSR att skala upp den renderade upplösningen på 1440p till bildskärmens riktiga upplösning på 2160p.

slide10.jpg
slide 11.png

AMD egna prestandasiffror talar för ett rejält hopp upp i bildfrekvens när RSR används på en 4K UHD-upplöst bildskärm, vilket inte kommer som någon överraskning då spelet renderas i betydligt lägre upplösningar internt. I slutändan är det upp till var och ens subjektiva bedömning kring om man accepterar det eventuella bortfallet i bildkvalité när tekniken används – ett bortfall som oftast blir mer tydligt ju lägre upplösning tekniken ska skala upp ifrån. Tekniken kan användas med grafikkort ur Radeon RX 5000-serien och uppåt.

slide12.jpg

Utöver RSR introducerar även företaget uppdateringar till sin streammjukvara AMD Link, vilken används för att strömma spelinnehåll till en annan dator, en mobiltelefon eller en smart-tv. Link får nu stöd för totalt fyra spelare samtidigt i samma lokala session samtidigt som det går att ansluta exempelvis en mobiltelefon och använda denna som en sekundär handkontroll.

Skärmbild 2022-03-17 125954.jpg

Den sista nyheten innefattar skärpetekniken Radeon Image Sharpening (RIS), vilket har funnits för speltillämpningar länge i företagets drivrutin. Nytt nu är att RIS kan användas vid mediauppspelning av exempelvis video eller bilder samt att skärpefiltret kan appliceras i webbläsare eller nyttoprogram likt Office-paketet.

Radeon Software 22.3.1 finns tillgängligt idag och kan laddas ner från AMD:s webbplats.