Den 20 april lanseras AMD:s första konsumentprocessor med tekniken 3D V-Cache, i form av Ryzen 7 5800X3D. Modellen får utökning i form av 64 MB L3-cache som staplas vertikalt ovanpå processorkärnorna, något som ska ge extra spelprestanda och ta sig an Intels "Alder Lake"-familj. Kort innan lanseringsdatumet avslöjades letade sig dock uppgifter kring överklockningsmöjligheter ut, där de uppgavs vara i princip obefintliga.

Nu bekräftar AMD att överklockning av traditionell typ är begränsad. I en livestream som arrangerades av Hothardware, förklarar Robert Hallock från AMD varför företaget väljer att begränsa stödet för överklockning av Ryzen 7 5800X3D. Som tidigare misstänkt är begränsningen direkt relaterad till AMD:s nya 3D V-Cache, eftersom den extra staplade kretsen som sitter ovanpå processorkärnorna inte klarar lika hög spänning som resten av processorn. Effekten av det blir att hela kretspaketet blir begränsat till en lägre spänning.

Enligt Hallock kan en vanlig Ryzen-processor hantera en spänning på 1,45 till 1,50 Volt (V) utan några större problem, och det är något som syns i Ryzen Master när individuella processorkärnor boostas. Ryzen 7 5800X3D har däremot en begränsning som ligger runt 1,3 till 1,35 V. Till följd av det ska AMD inaktivera justering av strömmatningen till processorkärnorna och manuell justering av klockfrekvensen.

Däremot ska AMD att tillåta justering av frekvensen på Infinity Fabric och minneskontrollern, vilket Robert Hallock menar är det som ger de störst prestandavinsterna på Ryzen-processorer vid överklockning. Med andra ord är Ryzen 7 5800X3D inte helt begränsad när det kommer till överklockning, även om vissa mer traditionella alternativ är låsta.

Robert Hallock är noga med att poängtera att begränsningarna inte är något som AMD vill göra och det är inte en ändring i företagets strategi när det kommer till överklockning. För AMD är det en prioritet att kunna erbjuda överklockning på Ryzen-processorer och begränsningar i det här fallet ska inte vara relaterat till vad bolaget vill göra i framtiden. Han tillägger att de med Ryzen 7 5800X3D vill erbjuda den bästa processorn de kan tillverka, inom ramarna för de tillverkningsmetoder AMD har tillgång till idag, istället för att vänta till nästa generation processorer.

Utöver svar om överklockning besvarar Hallock även frågor om varför AMD lanserade 3D V-Cache i en processor med bara åtta kärnor. Enligt Hallock är detta för att AMD inte såg någon större prestandaökning i applikationer utanför spelvärlden. Han förklarar att många spel lätt kan fylla hela cacheminnet och slipper då gå till det relativt mycket långsammare arbetsminnet när det kommer till data som återanvänds i ett spel, vilket ofta är fallet.

Hemligheten bakom den extra prestandan är alltså att det blir en mycket lägre latens när processorn behöver mer data, eftersom det ska ta 12 nanosekunder att hämta datan från L3-cache, mot 60-80 nanosekunder från arbetsminnet. Tillsammans med den mycket högre bandbredden mellan processorn och L3-cachen, jämfört med arbetsminnet är det lätta att se hur det extra cacheminnet bidrar till ökad prestanda i spel.