Det är ett antal månader sedan Microsoft lanserade operativsystemet Windows 11, som officiellt tog över stafettpinnen från Windows 10 i oktober 2021. Detta innebär dock inte att operativsystemet är helt färdigt, utan vidare utveckling av både nya och existerande funktioner fortgår. Merparten testas först av användare i Windows Insider-program, där en experimentell funktion nyligen dök upp av misstag.

När Windows-entusiasten Florian Beaubois undersökte den senaste testversionen av Windows 11 upptäckte han att filhanteringsverktyget Utforskaren utrustats med en reklambanner. Fyndet publicerades på Twitter, där en bild visar ett relativt smalt fält under Utforskarens sökfält som uppmanar användare att prova Microsoft Editor.

FNp4X3AXwAEVyDM.png

I ett uttalande till The Verge meddelar Microsofts ansvarige för Windows Insider-programmet, Brandon LeBlanc, att funktionen inte var menad att publiceras externt. Bannern var enligt LeBlanc en högst experimentell funktion som skulle ha varit helt inaktiverad.

Det är inte första gången Windows experimenterar med reklam i utforskaren. Senast år 2017 gjordes ett liknande experiment med Utforskaren i Windows 10, den gången med reklam för molntjänsten One Drive. Likt den reklambanner som Beaubois upptäckte var det möjligt att stänga ned reklamen samt inaktivera tillägget helt, men tilltaget möttes av kritik.

Varken Windows 11 eller tidigare versioner är helt reklamfria i nuläget. Exempelvis kan användare få annonser i Windows inbyggda applikationer och på låsskärmen. Huruvida funktionen är något som kan tänkas testas mer eller införas i framtiden framgår inte.

Tycker du reklam liknande exemplet på bilden är okej i Utforskaren, eller bör det vara helt reklamfritt?