IKEA utökar sin familj av smarta hem-produkter med två modeller av plisségardiner som går under namnen Praktlysing och Tredansen. IKEA har erbjudit elektriska rullgardiner med trådlös styrning i några år, men de nya modellerna skiljer sig på flera sätt från det tidigare utbudet. För det första viks nykomlingarna ihop istället för att rullas, vilket ger en annan profil i fönstret. För det andra är Praktlysing ingen mörkläggningsgardin och kan därmed användas för att minska insyn i bostaden, utan att det blir mörkt inomhus.

Tredansen är däremot en mörkläggande gardin, men det är oklart den är lika effektiv som en mörkläggande rullgardin. Båda modellerna kommer med ett laddbart batteri av samma typ som tidigare elektriska gardiner från IKEA, samt laddare. Därtill fungerar laddare med en tillsats som signalförstärkare för Zigbee, vilket kan vara bra för stora bostäder. En enkel fjärrkontroll rundar av tillbehörspaketet.

tredansen-moerklaeggande-plissegardin-tradloes-batteridriven-vit__0980708_pe815131_s5_result.jpg
praktlysing-cellular-blind-wireless-battery-operated-white__0981009_pe815232_s5_result.jpg

Självklart fungerar de nya gardinerna med IKEA Home smart och Trådfri-systemet. Med koppling till en Trådfri-hubb kan de också styras med hjälp av Amazon Alexa, Apple Homekit eller Google Assistent. Det är också möjligt att automatisera de nya gardinerna med hjälp av andra produkter från IKEA:s sortiment av smarta hem-produkter, som till exempel med en rörelsesensor. Huruvida gardinerna går att använda med lösningar från andra tillverkare är oklart i dagsläget.

Tredansen finns tillgänglig i Sverige nu, för tillfället endast i bredd om 80 centimeter och till priset 1 695 kronor. I Europa finns den också i 120- och 140-centimetersbredd och modellerna ligger också prismässigt lägre än vad den smalare gör i Sverige. Praktlysing finns i dagsläget inte i Sverige, men priset i Europa ligger på samma nivå som för Tredansen och borde då landa på en liknande nivå.

Är dina fönster utrustade med smarta gardiner? Berätta i kommentarstråden!