Tidigare i år spikade Intel nästa stora revision av ATX-specifikationen. Med ATX 3.0 läggs mycket krut på tillräcklig strömleverans till framtidens effekttörstiga grafikkort och samtidigt implementeras den nya 16-pinskontakten 12VHPWR som krav för enheter över effektklassen 450 W. Den nya kontakten är en del av den elektromekaniska PCI Express 5.0-standarden, där denna ska kunna leverera upp till 600 W via en ensam kabel.

Som väntat har flertalet nätaggregatstillverkare börjat arbeta på nya modeller som följer den nya standarden och senast ut i skaran är taiwanesiska FSP. Bolaget väljer dock inte att släppa helt färska modeller utan snarare uppdatera befintliga serier att följa både ATX 3.0- samt PCI Express 5.0-standarden. På menyn står Hydro PTM Pro i effektklasserna 850 till 1 200 W samt Hydro G Pro i effektklasserna 850 samt 1 000 W, där båda serierna bestyckas med 12VHPWR-kontakten.

Den nya kontakten kan specificeras att leverera olika mängd effekt beroende på hur tillverkaren väljer att jorda de sista fyra kontaktpinnarna, men i FSP:s fall handlar det om den fullfjädrade implementationen för 600 W strömleverans till grafikkortet. De uppdaterade enheterna ska enligt bolaget få uppdaterade förpackningar som tydligt visar att de har den nya kontakten implementerad.

Kommer 12VHPWR-kontakten vara en viktig faktor när du väljer nätaggregat i framtiden? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!