Variable Refresh Rate, eller VRR, har funnits tillgängligt på Xbox Series X/S sedan lansering och snart är det dags för Playstation 5-ägare att få tillgång till tekniken. I samband med släppet av en ny uppdatering till Playstation 4 (PS4) och Playstation 5 (PS5) har Sony berättat att VRR officiellt är på ingång till den nyare konsolen och ska implementeras via en ny uppdatering som ska släppas under de kommande månaderna.

Med VRR på PS5 ska användare med kompatibla skärmar eller monitorer med HDMI 2.1 ha möjlighet att synka uppdateringsfrekvensen mellan panel och konsol. Detta ska förbättra grafikupplevelsen med betydligt färre visuella artefakter som screen tearing, vilket sker när delar av två eller fler bildrutor visas på skärmen samtidigt, samt jämnare frekvens mellan ritade bildrutor (eng. frame spacing). Utöver rent visuella förbättringar ska detta även leda till att spel känns mer responsiva.

Utvecklare ska få möjlighet att uppdatera tidigare lanserade PS5-titlar med stöd för VRR och nya titlar kan få VRR-stöd från start, beroende på huruvida utvecklarna implementerat eller inte. Variable Refresh Rate aktiveras under skärminställningar och det blir även möjligt att lägga till tvingad aktivering av VRR i titlar som ännu inte uppdaterats, för att förbättra spelupplevelsen. Sony tillägger dock att om det uppstår visuella felaktigheter till följd av det bör detta stängas av.

Den nya uppdateringen till Playstation 4 och 5 har i övrigt även lagt till förbättringar i community-delen. Med uppdateringen ska det bli enklare att skapa eller gå med i både öppna och stängda chattgrupper. På PS5 har gränssnittet uppdaterats med ändringar i Game Base- och trofé-kort samt möjlighet att ställa om allt ljud till mono i hörlurar.

Ser du fram emot VRR till Playstation 5?